Kako da na vreme prepoznate da li vašeg tinejdžera nešto muči

Evo na šta bi roditelji trebalo da obrate pažnju i kako da pomognete deci u najosetljivijim godinama.Ako imate decu tinejdžerskog uzrasta, evo kako da prepoznate da li ih nešto muči, naročito ako nisu baš pričljivi.

Važno je da roditelji umeju da prepoznaju šta je ponašanje „uobičajeno“ za te godine, a šta je signal da vaše dete ima neki problem sa kojim ne može samo da se izbori.

U pubertetu, deca se suočavaju sa mnogim promenama, hormoni „divljaju“, raspoloženje im se često menja, ali to je prirodan deo odrastanja: „Mladi ljudi u tinejdžerskim godinama prolaze kroz mnogo toga, i normalno je da ponekad burnije iskazuju emocije, ali jako je važno da roditelji obrate pažnju na stvari koje odstupaju od onoga što bi se moglo smatrati uobičajenim mladalačkim buntom. Ako primetite, na primer, da dete iznenada menja navike vezane za spavanje ili ishranu, ako vam se čini da je dete uznemireno tokom dužeg vremenskog perioda, trebalo bi to da shvatite ozbiljno“, savetuje Džek Drajver, savetnik jedne od britanskih besplatnih linija za pomoć roditeljima.

Bujanovacka Banja


Roditelji često instinktivno osećaju da dete ima nekih problema, i važno je da taj osećaj ne zanemarujete.

Svađe sa bliskim prijateljima, sa braćom i sestrama, koji prevazilaze uobičajene čarke, napadi besa, često bežanje iz škole, sve to može da ukazuje da vaše dete muči nešto sa čime ne može samo da se izbori.

„Ako primetite upadljive promene u raspoloženju i ponašanju vašeg deteta, trebalo bi da nađete način da mu pružite podršku, ali tako da ne ugrozite njegovu potrebu za privatnošću. Ponekad je dovoljno samo da detetu kažete da ste tu za njega, šta god da se desi, i da se uznemireni tinejdžer već oseća bolje“, objašnjava psiholog Helena Luis, prenosi „Metro“.

U tim godinama deca su ranjiva i osetljiva, pa se dešava i da se prepuste crnim mislima. Ipak, verovatnoća da vam tinejdžer prizna da je depresivan je prilično mala. Ako uopšte uspete da ih ubedite da vam kažu kako se osećaju dobićete nešto kao „u bedaku sam“.

Veterinarska Stanica Bujanovac


Ali, tinejdžerska depresija je realnost, i zato bi trebalo da obratite pažnju na ponašanje svog deteta koje možda ukazuje da je to u pitanju.

Tri najčešća simptoma tinejdžerske depresije su problemi sa uspavljivanjem i neuobičajeno dugo spavanje, iritabilnost i bes u društvu drugih ljudi, i gubitak interesovanja za stvari koje su ih ranije zanimale i pričinjavale im zadovoljstvo.

U tom uzrastu, najveći problemi mladih su loš uspeh u školi, ali i prevelika očekivanja roditelja. Tinejdžere uznemiravaju i sukobi i svađe sa roditeljima, kao i verbalno ili emotivno zlostavljanje.

Ono što bi trebalo da imate u vidu je da su i migrene i česte stomačne tegobe vrlo često samo fizička manifestacija depresije i drugih problema sa mentalnim zdravljem. Razgovarajte sa svojom decom, i kad se ljute, i kad se svađaju, i kad vas ne slušaju. I postarajte se da uvek, uvek znaju da ih volite i da ste tu, šta god da se desi.

Mondo.rs


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *