Za mnoge stvari u životu potrebno je vreme, zato usporite

Zamisli da se voziš u vozu koji juri 300 na sat. Da li ćeš iz tog voza moći da vidiš kroz koje predele prolaziš i gde se uopšte nalaziš? Nećeš! Isto tako, ako juriš kroz život, zatrpavaš se obavezama – život samo pored tebe promiče. Sve manje znaš gde si i ko si. A to sigurno nije ono što želiš.

Radiš određeni posao, jer nastojiš da napreduješ, imaš novca, stičeš iskustvo. A sve to ti donosi – lep osećaj, kao i u tvojoj okolini. Želiš određenog partnera i prijatelje – jer ti to donosi lep osećaj. Želiš dobro zdravlje, jer tada imaš lep osećaj. Krajnji razlog svemu što nas gura napred je – želja da možemo svakog trenutka sebi reći: LEPO MI JE.

Znam da ti sada zvoni pitanje u glavi – ali kako ne juriti 300 na sat? I kako usmeriti „svoj voz“ u pravom smeru, a da zadržiš taj lepi osećaj u sebi, ne samo na destinaciji, već na svakom koraku?

Sve je stvar vežbe! I zato je važno da znaš da se i smirenost i staloženost – vežba. Ali, nije poenta samo u smirenosti, već u onome što ti unutrašnji mir zaista donosi, a to je – mnogo veća jasnoća i svesnost i o sebi i o svetu oko tebe.

Jer, kada neguješ mir u sebi, to znači da sve više filtriraš buku oko sebe. Informacije, stavovi, mogućnosti… prisutni su i biće prisutni i nadalje. Ali, kada neguješ mir u sebi, činiš da sve te informacije ostanu izvan tebe, umesto da ih „gutaš“ i tako ostavljaš nemir u sebi.

A što više filtriraš buku koja dolazi spolja, sve je više tišine u tebi. I u toj tišini – sve jasnije vidiš – šta je to što ti stvara radost, koji delovi tebe su lepi i koji ti donose zadovoljstvo, a šta je to i koji su delovi tebe, koje bi trebalo da promeniš, prevaziđeš ili ih se oslobodiš.

Tek tada, svesno znaš u šta treba da usmeriš pažnju. Bilo da je to – negovanje onoga što je dobro i što može biti još bolje, ili je ono što bi trebalo popraviti i prevazići. Tada ne trošiš energiju uzalud, ne okrećeš se na 100 strana, već se fokusiraš na prioritete.

Kada se ovako fokusiraš na prioritete, onda uživaš na svakom koraku, jer znaš gde ideš i zašto si na tom putu. Tada je svaki korak puta dragocen, jer znaš da kroz njega rasteš. To je, onda, pravi rast i napredak.

I dodatno, negujući dalje mir – pažnju usmeravaš ka prioritetima iz mirnog, umesto i nemirnog stanja. A iz mira se donose mirne odluke, neguju mirni odnosi i dolazi zadovoljstvo rezultatima. Dolazi osećaj: LEPO MI JE na svakom koraku.

Izvor: easy life.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *