Turizam jedan od pokretača ekonomskog razvoja Pčinjskog okruga

Povećanje kapaciteta i dodatna angažovanost Regionalne razvojne agencije Pčinjskog okruga do.o.o. Vranje bila je jedna od tema razgovora gostujućeg ministra bez portfelja u Vladi Republike Srbije zaduženog za ravnomerni regionalni razvoj Edina Đerleka i zamenice direktora Biljane Stojanović

Ministar je saopštio da je potrebna tesna saradnja lokalnih agencija sa resornim kabinetom kako bi se prenelo iskustvo sa lokala i iskoristili potencijali regiona.

On je ocenio da je Inicijativa „Otvoreni Balkan” dobar mehanizam za međudržavnu saradnju u oblasti regionalnog razvoja, i podvukao da je razvoj turizma i potencijalna obnova spomenika kulture, među kojima je i Hamam u Vranju, dobra strategija za ekonomski napredak regiona.

Stojanović je, govoreći o kapacitetima Pčinjskog okruga, istakla da su u pitanju najnerazvijenije opštine naše zemlje, te da je neophodno napraviti dobru strategiju za unapređenje njihovih ekonomija.

Kao prednosti ovog kraja, ona je navela dobar geografski položaj i neiskorišćena prirodna dobra, i ujedno ukazala na to da je Agencija uspostavila prekograničnu saradnju sa Bugarskom, pri čemu je izuzetno značajan projekat razvoja ženskog preduzetništva ovog regiona.

Stojanović je naglasila da je organizacija Sajma inovacionog ženskog predizetništva, koji je održan tokom prošle godine, od vitalnog značaja za migracionu politiku.

Na sastanku su razmotrene mogućnosti saradnje u cilju razvoja poljoprivrede i podrške malim poljoprivrednim proizvođačima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *