Kako se zaštititi od vrućine?


Ako već ne ležite na plaži ili se ne odmarate na bazenu, sledite ove savete kako biste se zaštitili od toplog vremena:

Zatamnite kuću

Noću ostavite otvoren prozor u dnevnoj sobi i kuhinji, a ujutro, pre nego što temperatura počne da raste, zatvorite sva vrata i prozore, spustite roletne ili stavite debele zavese. Na taj način ćete duže zadržati noćnu svežinu u kući.

SPONZOR OBJAVE

Bivoda Bujanovac

Koristite ventilatore

Strujanje vazduha pomoću ventilatora je bolja opcija od hlađenja prostorije sa klima uređajem. Na taj način ćete biti prirodno rashlađeni i neće vam biti velika temperaturna razlika kada izađete, odnosno nećete šokirati telo.


Rashlađujte se vodom

Istuširajte se gotovo hladnom vodom, stavite hladnu oblogu sa vlažnom maramom na vratu, ramena ili čelu ili stavite noge u kofi sa hladnom vodom.

Izključite sve uređaje koji imaju dodatne izvore toplote

Klasične lampe su izvor toplote, pa ih ne uključujte ako ne morate. Isto važi i za računare i ostalu tehniku u kući, isključite adaptere i punjače. Jedite više svežu hranu koja ne traži spremanje, kao što je kuvanje, prženje ili pečenje.

Pijte dovoljno vode

Ovo je savet koji se često naglašava a čudno, najređe se primenjuje. Veoma je važno da budete hidrirani jer gubite tečnost sa povećanim znojenjem na visokim temperaturama. Deo dnevne doze vode treba da bude nezaslađena limunada sa malo soli koja će vam dati potrebnu dozu elektrolita. Takođe, izbegavajte kofein i alkohol jer su diuretici.

Bonus saveti za vlasnike kućnih ljubimaca:


Imajte na umu da kada su temperature u porastu, vašim krznenim ljubimcima je mnogo toplije. Ako čuvate mačku ili psa, ohladite ih tuširanjem u najtoplijim danima i dajte im dovoljno sveže vode za piće. Šetajte pse rano ujutro ili uveče, kada je asfalt ohlađen i vazduh je svežiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *