Kako suzbiti želju za slatkišima – namirnice koje je pobeđujuOvo možete postići samo ukoliko jedete zdravu hranu koja sprečava želju za šećerom, tvrde nutricionisti. I složeni ugljikohidrati, odnosno polisaharidi, proizvode jednak učinak u pogledu serotonina, samo to čine sporije. Sledeće namirnice zadovoljiče vaše potrebe za slatkim, bez štete za vaše zdravlje.

Većina nas ne zna obasniti zašto u bolnim emocionalnim stanjima posežemo za keksimom, kolačima, belim hlebom, čokoladom ili pudingom. Mnogi veruju da im te namirnice pomažu zato što imaju odličan ukus. Ali, to je samo deo razloga. Ta nas hrana privlači zbog sastojaka koji dižu raspoloženje – jednostavnih ugljikohidrata, to jest monosaharida i disaharida. U svakodnevnom govoru, zovemo ih naprosto šećeri.

Kad zagrizemo štrudlu od jabuke ili u krofnu, unosimo u organizam te spojeve i odmah se osećamo bolje.

Potreba za serotoninom

U našem organizmu jednostavni ugljikohidrati započinju niz hemijskih procesa, koji na kraju vode do dizanja nivoa serotonina u mozgu. Studije pokazuju da je niska zastupljenost serotonina među glavnim uzročnicima želje za slatkim. Serotonin je neurotransmiter koji stvara osećaj spokoja i zadovoljstva. Što je više serotonina, to se bolje osećamo.

Zato, kad nam je potreban brz rast serotonina, tražimo hranu bogatu šećerom. Nažalost, često ga nalazimo u prerađenim namirnicama s puno kalorija i malo hranjivih sastojaka. Preterano konzumiranje hrane koja sadrži jednostavne ugljikohidrate može uzrokovati mnoge zdravstvene poteškoće. Među njima prednjače dijabetes, gojaznost i bolesti srca i krvnih sudova.

I ne samo to – otkriveno je da konzumiranje belog šećera oštećuje jetru, remeti rad hormonalnog sistema i povećava rizik od raka.

Kako prekinuti začarani krug

Ako previše popustimo žudnji za šećerom u prerađenoj hrani, uzrokovaćemo brzi rast, a potom i jednako brz pad glukoze u krvi. Taj nagli pad podstiče još veću potrebu za šećerom, pa se stvara začarani krug. Prekinuti ga možete samo ukoliko jedemo zdravu hranu koja sprječava želju za šećerom, tvrde nutricionisti. I složeni ugljikohidrati, odnosno polisaharidi, proizvode jednak učinak u pogledu serotonina, samo to čine sporije. Sledeće namirnice zadovoljiće vaše potrebe za slatkim, bez štete za vaše zdravlje.

1. Paradajz

Paradjz je odličan protiv želje za šećerom, jer sadrži visoku količinu triptofana – koju telo pretvara u serotonin. Ovaj plod bogat je i hromom, mineralom koji umanjuje želju za hranom, te reguliše holesterol i količinu glukoze u krvi.

2. Jabuka

Jedno od najboljih voća za zadovoljavanje želje za slatkim je jabuka. Lako je nositi sa sobom i nije je potrebno guliti ili rezati kao drugo voće. Čak i kisele sorte jabuke sadrže mnogo zdravih ugljikohidrata. Ovo je voće bogato i prehrambenim vlaknima, koja daju osećaj sitosti i smanjuju glad.

3. Slatki kukuruz

Slatki kukuruz još je jedna zdrava namirnica koja vam može pomoći u “odvikavanju od slatkiša”. Posebno dobro suzbija želju za slatkim kad je skuvan. Obiluje antioksidansima, vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima. Osim poriva za šećerom smanjuje i glad.

4. Slatki krompir 

Još jedno povrće koje vam može pomoći jeste slatki krompir. Ova namirnica neće samo zadovoljiti vašu želju za slatkim, nego će dodatno organizam opskrbiti vitaminom C, D i B6 i gvožđem. Hranjive stvari u slatkom krompiru mogu sprečiti bolesti srca, rak i druge degenerativne bolesti.

5. Cimet

Cimet je fantastičan začin koji ima izvrstan ukus i miris, pa ga možete dodati mnogim jelima. Cimet odlično pomaže protiv želje za slatkim. Ovaj začin sprečava nagle oscilacije u nivou glukoze koje pridonose želji za šećerom i time odgađa potrebu za unosom nove porcije šećera.

Navedene namirnice neće samo umanjiti želju za slatkišima, nego će i poboljšati vaše zdravlje te održati liniju vitkom.

Kao alternativu belom šećeru kod pripreme kolača i deserta možete koristiti javorov ili agava sirup, steviju te kokosov šećer.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *