Bujanovačka Banja: PELOIDOTERAPIJA i PARAFANGO – Banja u kući!Lekovito blato vulkanskog porekla, prirodni je faktor koji se koristi kod lečenja pacijenata u Bujanovačkoj Banji!

Primena peloida (blata) tokom terapije u Bujanovačkoj banji ima mehanički, toplotni i farmakološki efekat.

Peloid poseduje veliki toplotni kapacitet i malu toplotnu provodljivost. Na mestu aplikacije peloida dolazi do vazodilatacije (širenja) krvnih sudova, ubrzane cirkulacije krvi i limfe, povećanja metabolizma, a sve to dovodi do brze razmene materije, ubrzane filtracije, difuzije i osmoze. Na taj način ubrzava se resorpcija loših patoloških produkata i otrova, poboljšava se ishrana oštećenog dela, smanjuje se zategnutost mišića i na kraju što je bitno postiže se analgetski efekat.Prolazak toplote u tkivo je ravnomernije i dublje nego kada se primenjuju druge toplotne procedure. Pozitivna posledica tog procesa je brza resorpcija otoka, smanjenje bolne osetljivosti, lakše pokretljivosti zglobova, veća elastičnost kože i vezivnih tkiva. Peloid brzo sanira ozledu i vraća zglobovima pokretljivost a deluje blagotvoreno i na meka tkiva – mišiće i tetive.Iz peloidne suspenzije kroz kožu prodiru sumpor, sumporvodonik, jod neka jedinjenja gvožđa, estrogene materije I neki vitamin (C, D). Kao posledica prodiranja ovih oblika kroz kožu javlja se jasno ograničen eritem na delove kože koji su došli u dodir sa peloidom koji sadrži sumpor i pomenuta jedinjenja. Kao takvo, naše blato je našlo svoju opravdanu primenu u lečenju kožnih oboljenja kao što je psorijaza, različite vrste ekcema, akne i dr.


U Bujanovačkoj Banji peloid se primenjuje na dva načina:

  • Pakovano blato
  • Direktna aplikacija

PARAFANGO

Parafango je peloid “zrelo blato” vulkanskog porekla sa parafinom, koje se proizvodi posebnom tehnologijom po recepturi koja je prilagođena kvalitetima Bujanovačke Banje.

Dobija se procesom “zrenja” u mineralnoj vodi uz prisustvo anaerobnih bakterija koje povećavaju sadržaj sumpora za oko 60 procenata, čime se njegovo blagotvorno farmakološko dejstvo mnogostruko uvećava.

Proizvodi se u obliku ploča a njihov oblik i veličina zavise od anatomskog predela koji se tretira. Primenjuje se u terapijske svrhe kao nastavak banjskog lečenja radi poboljšanja cirkulacije.Upustvo za upotrebu:

1.         Briketu parafanga  zagrevati na suvoj temperature od 43-45⁰C

2.         Otopljenu masu parafanga naneti na vlažnu gazu I postaviti na obolelo mesto

3.         Zatim prekriti aluminijumskom folijom. Radi produženog dejstava parafango aplikaciju sa folijom treba umotati platnenim ili vunenim omotačem.

4.         Trajanje jedne aplikacije je 20-25 minuta.

5.         Nakon završetka terapije sakupiti parafango I isti odložiti.

6.         Ova briketa se može koristiti 10-15 puta

Kontakt informacije:

Budite slobodni da kontaktirate Bujanovačku Banju putem E-maila ili telefonom i njihov tim će Vam pružiti sve dodatne informacije. Uvek ljubazno osoblje, provereno!


Centrala: 017/7651-292

Recepcija: 017/7653-459 i 062/8842448

Komercijala: 062/8842470

Medicina: 062/8091876, 062/8842459 i 063/8755852

Fax: 017/7651-810

Direktor: 062/8842445

Mejl: sbbujanovackabanja@gmail.com

Sajt: https://bujanovackabanja.co.rs


Na Pčinjskom 017 – PORTALU o Bujanovačkoj Banji možete pročitati:Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *