Kameni detalji u enterijeru: Prirodna elegancija za vaš dom

Većina vlasnika dok razmišlja o uređenju svog doma uglavnom je fokusirana na izbor boja i nameštaja. Međutim, savremeni enterijeri zahtevaju pažljivo razmatranje svakog detalja kako bi se postigla harmonija i estetska privlačnost unutar stambenog prostora. U tom kontekstu, detalji od prirodnog kamena mogu da imaju ključnu ulogu. 

Prirodni kamen je jedan od najdekorativnijih i najtrajnijih materijala čiju upotrebu danas najčešće predlažu dizajneri enterijera. On ima moć da transformiše prostor u kom živite, bilo da ga postavljate u hodniku, na zidovima ili na radnim kuhinjskim površinama. Evo nekoliko načina kako da iskoristite prirodnu lepotu kamena da biste oplemenili vaš enterijer. 

#1 Zidovi od prirodnog kamena

Vrste prirodnog kamena koje se najčešće koriste u svrhu oblaganja unutrašnjih zidova stanova i kuća su granit, peščar, škriljac ili travertin. Oblaganjem zidova prirodnim kamenom možete naglasiti određeni deo prostora, ugao, deo zida ili kamin. Postavljanjem na stubove, delove zidova ili cele zidove postiže se autentičnost prostora. 

Osim toga, ove vrste kamena lako se mogu upariti sa drugim elementima enterijera poput zavesa ili tepiha. U prirodi se pronalaze u različitim bojama pa ih lako možete uklopiti sa ostalim materijalima u vašem domu. Tako na primer, travertin bunja koji se dobija cepanjem jednog komada na dva dela od već isečene kocke daje zidu i prostoru u koji se postavlja jedinstven izgled. Cepane površine imaju najprirodniji mogući izgled pa je ova vrsta kamena jedan od najčešće korišćenih za zidne dekore

Bilo da koristite travertin ili neki drugi prirodni kamen treba da znate da se ploče izrađuju u različitim veličinama pa je i oblaganje zidova relativno jednostavan posao.

Još jedna važna činjenica je da zidovi obloženi kamenom zahtevaju vrlo malo održavanja. To znači da nema krečenja svake godine. Umesto toga, možete ih jednom godišnje prebrisati vlažnom krpom i to je sve. Takođe, možemo reći da je prirodni kamen kao staro vino,  njegova vrednosti godinama postaje sve veći. Što je kamen stariji to će dizajn vašeg enterijera izgledati glamuroznije. 

#2 Podovi od prirodnog kamena

Pločice od kamena za podove su izvanredan izbor za kuhinje, kupatila, hodnike, pa čak i dnevne sobe. Mermer, granit i travertin su najbolji izbor. Nude široku paletu boja i tekstura, što vam pruža mogućnost da sve lako uklopite u čitav ambijent enterijera.

Podovi od prirodnog kamena daju prostoru u kome su postavljeni luksuzan izgled koji je teško postići drugim materijalima. Mermerni podovi, na primer, daju elegantan i sofisticiran izgled, dok granitni izražavaju snagu i izdržljivost. Odličan izbor je i travertino kamen za pod. Polirani travertin ima visok sjaj i pojačanu boju koja ide od bele do tamno braon i nekih bakarnih nijansi. Dovoljan razlog ako želite da pokažete luksuz i stil. Sa druge strane, zbog završne obrade koja je na njemu rađena (poliranje) jednostavan je za održavanje. 

Kamen ima i termoizolaciona svojstva što doprinosi energetskoj efikasnosti vašeg doma. Odlična je opcija ako ugrađujete podno grejanje. Tada će kamen dodatno zračiti toplotu a vi ćete uštedeti na struji, uglju, drvima ili peletu. 

#3 Kameni stolovi i pultovi

Kameni stolovi i pultovi su funkcionalni i atraktivni. Postoji mnogo vrsta prirodnog kamena koji se može koristiti za izradu stolova i pultova, uključujući mermer, granit, kvarc, travertin ili škriljac. Svaka od pobrojanih vrsta ima svoje jedinstvene boje i šare pa se lako može uklopiti u sva dizajnerska rešenja u enterijeru, uključujući rustični stil ali i moderan luksuzan dizajn. 

Ono što ga pored lepote čini popularnim izborom za stolove, pultove i radne površine u kuhinji je njegova izdržljivost i jednostavno održavanje. Zamislite samo neki jeftini materija za radnu površinu u kuhinji. Sigurno je da bi se usled stalnog korišćenja vrlo brzo oštetila i pohabala, a ako bi na nju spustili mastan vreo tiganj ili šerpu verovatno biste je izgoreli i ne biste mogli da je očistite nikada. Sa stolovima, pultovima i radnim površinama od prirodnog kamena to neće biti slučaj. 

Kamen je otporan na ogrebotine, habanje i toplotu. Osim toga, sa strane higijene kamene površine su najbolji izbor. Lako se čiste i ako ih budete redovno održavali, bakterije neće imati gde da se sakriju. Nema pukotina i oštećenja.

Štaviše, kao dekorativni element u dizajnu enterijera stolovi i pultovi od prirodnog kamena ne moraju biti samo predmeti koji će se naći u vašem domu. Ukoliko želite da impresionirate svoje klijente i poslovne saradnike sto od mermera ili granita možete postaviti i u kancelariji. 

#4 Detalji i ukrasi od prirodnog kamena

Detalji i ukrasi od kamena su izuzetno efektan način za dodavanje prirodne lepote vašem enterijeru. Možemo početi od kamenih stubova na ulaznim vratima. Na taj način još na samom ulazu u vaš dom nagoveštavate gostima luksuz koji ih unutra očekuje. Možete ih kombinovati sa ogradama od kovanog gvožđa i luksuznim ulaznim vratima. I ne samo na ulazu, mermerne stubove možete postaviti u hodniku ili dnevnoj sobi ako je velika.

Prirodni kamen možete da iskoristite i kao mozaik u holu. Mozaici mogu biti apstraktni poput onih u galerijama i prikazivati različite motive i geometrijske oblike. 

Ipak, jedan od načešćih “ukrasa” koji prostranim dnevnim sobama daje na luksuzu je kamin. Obložen prirodnim kamenom, kamin kao centralni deo glavne prostorije u kući dodatno dobija na lepoti.

Na kraju, tu su ukrasi i dekorativni predmeti, poput skulptura, piksli ili feng šui predmeta. Mermer, granit, ali i polirani travertino se odlično uklapaju sa drugim ukrasnim predmetima od porcelana, kao što su, na primer, vaze. 

Prednosti ugradnje prirodnog kamena u enterijer vašeg doma su brojne i ne ogledaju se samo u estetici. Iako je neverovatno lep i odiše luksuzom, kamen je takođe jako izdržljiv i dugovečan. S obzirom da je otporan na habanje i vlagu može trajati decenijama bez da izgubi i delić svoje lepote i izdržljivosti. Na kraju, prirodni kamen možemo opisati kao spoj elegancije i funkcionalnosti i bez obzira da li odlučite da on preovladava u enterijeru vašeg doma ili čini samo jedan mali njegov deo, budite sigurni da ste napravili dobar izbor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *