Ključ vaspitanja je da naučite decu da vam prepričavaju šta im se dešava

Veoma je važno da pričate priče deci, ali je još važnije da sama budu oni ti koji će pričati. To je važno jer pozitivno utiče na razvoj njihove ličnosti.

Mališani tako postaju kreativniji, maštovitiji, tolerantniji, snalažljiviji…

– Život je velika priča, a što više razumete priče i učite načine na koje ih možete ispričati, to bolje možete shvatiti život i načiniti mudrije izbore – poručio je pisac Nejtan Brajon.

Istraživanja pokazuju da svaki put kada detetu prepričate neku bajku, pripovetku, pesmicu, stvaran događaj ili ih još bolje pustite da ona budu tumači istih sadržaja, vidici malih bića se proširuju i oni uspevaju da sagledaju svet iz perspektive zrele osobe. To postaje poligon za jačanje uma.

Razvijajte im naviku

Poželjno je da razvijete naviku da vam, onako usput, prepričaju nešto što su pročitali, ne očekujući da će to izgovoriti napamet, već upravo uz pomoć mašte. Podstaknite ih da vam iskažu i emocije koje su razvili tokom čitanja nekog sadržaja i pomozite im da pronađu prave reči za njih, jer je to odlična vežba za izražavanje i bogaćenje rečnika.

Međutim, važno je da mališani ovo ne shvate kao obavezu, već kao zabavu, relaksaciju, ritual pred spavanje. Još jedna od korisnih preporuka je da podstaknete dete da vam što češće prepričava događaje u kojima je bilo učesnik, čak i ako se radi o nekoj naizgled banalnoj stvari.

Treba da pričaju pred spavanje, kao ritual.

Psiholozi kažu da je za njih sve podjednako veliko, pa roditelji ne bi smeli da ih prekidaju ako im oduševljeno prepričavaju kako su, recimo, dali gol u igri sa najboljim drugom. Kada primete da ih neko pažljivo sluša dok pričaju, ona automatski postaju maštovitija, više se unose u priču, dodaju detalje u opisima i tako mozak pokreću da više radi.

Studije pokazuju i da pričanje priča utiče na razvoj memorije kod mališana, a pritom se pohvalno odražava i na oslobađanje treme, što je dobar temelj za buduće javne nastupe – od recitacija u školi do voditeljskih i glumačkih izveđenja.

Izvor: detinjarije.com / Novosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *