Kon:Maske obavezne u zatvorenom,ostaje zabrana okupljanja

Foto: Vlada Republike Srbije

Pratićemo situaciju dalje, raditi istraživanja i od toga će zavisiti dalje ponašanje i odlučivanje i davanje bilo kakve procene u ovom momentu bilo neozbiljno, ali može da se kaže da je verovatnoća da će se virus vratiti sve veća, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

„Pratićemo šta se dešava na južnoj hemisferi. To se još dešava i kod nas, treba prvo da ispratimo virus odavde, to nam je apsolutni prioritet“, rekao je Kon.

Kako je rekao, radiće se istraživanja i na osnovu toga šta bude rezultat biće dalje ponašanje i odlučivanje, i tada će moći da se kažu i određenja predviđanja i procene.

„Sada dati neku procenu bilo bi previše neozbiljno, osim što može da se kaže da je verovatnoća da će se virus povratiti sve veća kako vreme prolaze, i kada vidimo da se učvršćuje u južnoj hemisferi. Onda je moguće da se vrati ovde kasnije, jer ovde ima još osetljive populacije“, rekao je Kon.

Maske obavezne u zatvorenom, ostaje zabrana okupljanja

Kon je izjavio da očekuje da se u narednim danima vidi jasno gašenje epidemije Kovida 19 u Srbiji i najavio da će biti obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima.

Kon je kazao da će na snazi i dalje biti zabrana javnih okupljanja, kao i da još nije doneta odluka o otvaranju vrtića.

“Još uvek nemamo rešenje za roditelje koji će početi da rade, a nemaju kome da ostave decu.Ništa još nije odlučeno po tom pitanju, ali moraće posle prvomajskih praznika. Ne može da se nešto otvara, a da se ne prate i ostale oblasti života“, rekao je Kon za TV Pink.

Naglasio je da je u osmoj nedelji najbolja situacija od početka epidemije korona virusa u Srbiji, da je manji procenat pozitivnih od testiranih i da je u ovom trenutku ispod šest odsto.

Kada je reč o zaraženim zdravstvenim radnicima Kon ističe da je situacija pod ozbiljnim nadzorom i pod kontrolom, a da je od procenat zaraženih medicinskih radnika između osam i devet odsto od ukupnog broja obolelih.

On je naveo da je na respiratoru trenutno 95 osoba, a da je maksimalan broj njih bio 147 i da to pokazuje trenutnu aktivnost virusa kada je reč o težim formama oboljevanja.

“Sve je manji pritisak na intenzivnu negu, situacija je neuporedivo bolja, ali ono o čemu moramo da vodimo računa su domovi za stare u koje je koronavirus ušao uglavnom zbog poseta i nepoštovanja mera, a o tome će tek biti analiza“, kazao je Kon.

Ponovio je i da u Srbiji nema više žarišta i da se jednako u svim delovima zemlje spušta procenat zaraženih, te da je sve manje prostora za ekscesne situacije.

Govoreći o najavljenom otvaranju frizerskih i kozmetičkih salona, teretana, zatvorenih pijaca, Kon je naglasio da će i zaposleni i posetioci morati da poštuju određena pravila i da će biti obavezno korišćenje zaštitne opreme.

Kako je rekao, obaveze zaposlenih u teretanama, salonima i drugim objektima koji se otvaraju biće dodatno precizirane kroz odluke Vlade

“U Srbiji nije doneta odluka o nošenju maski na otvorenom prostoru, ali biće obavezna u zatvorenom prostoru“, naveo je Kon.

(Tanjug/ RTV)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *