Manastir Sv.Arhangela Gavrila iznad Lopardinca – mesto gde mir caruje

Duhovno bogastvo juga Srbije je veliko i nažalost slabo poznato široj javnosti. Jos jedno rajsko mesto ovog kraja je velika svetinja – manastir posvećen Sv.Arhangelu Gavrilu u planini iznad sela Lopardinca. Sadašnji Hram je podignut prema dostupnim podacima pre 16.veka na temeljima srednjovekovne svetinje. Istorijski izvori po prvi put spominju ovu svetinju 1570.godine.

Ova svetinja juga Srbije pripada Eparhiji vranjskoj i trenutno nema monaštva već brigu o njoj vode vernici iz Lopardinca i okoline sa starešinom Hrama (protojerej stavrofor Novica Nikolić). Najvažniji dan ove svetinje je Hramovna i manastirska slava Sabor Sv.Arhangleda Gavrila 26.jula a ovaj praznik je u narodu poznad i kao Gorešnjak. Uoči ovog praznika kao i na dan samog praznika u manastiru se okupi mnoštvo vernog naroda a sve je krunisano Svetom Liturgijom na sam dan praznika.

Lopardince je jedno od većih sela opštine Bujanovac a u samom centru sela je smešten novosagradjeni Hram sv.Velikomučenika Georgija. Momci iz sela svake godine na Djurdjevdan 06.maja organizuju litije oko sela, obilaze svoja polja i vinograde da bi se litija zavrsila u porti Hrama Sv.Georgija gde se tradicionalno nastavlja sa pevanjem litijskih pesama i ostalim narodnima običajima.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *