Manjak vitamina D je opasan, evo ko je NAJVIŠE UGROŽENNovom studijom naučnici su utvrdili da se nizak nivo ovog vitamina koji se proizvodi kada je telo izloženo suncu, povezuje sa ranom smrću izazvanu bilo kojim uzrokom. Naučnici ističu da su dijabetičari izloženi najvećoj opasnosti od smrti ukoliko imaju manjak vitamina D.

Rezultati istraživanja su pokazali da su učesnici studije izloženi četiri i po puta većem riziku umiranja od dijabetesa ukoliko nemaju dovoljno vitamina D.

Stručnjaci ističu da ipak nema dokaza da manjak vitamina D ima direktnu ulogu kao uzrok rane smrti.

Naučnici su analizirali podatke 78.581 dijabetičara različitih godina u Opštoj bolnici u Beču od 1991. do 2011. godine, a zatim su to uporedili sa austrijskim nacionalnim registrom umrlih 20 godina kasnije. Tokom tog perioda je umrlo 11.877 njih.

Ukoliko osoba ima manje od 50 nanomola po litru (nmol/L) vitamina D, smatra se da postoji manjak tog vitamina u organizmu. Kao najnižu vrednost naučnici su uzeli 10 nanomola po litru, a kao najvišu 90 nmol/L i uporedili kako te količine vitamina utiču na smrtnost.

Ispostavilo se da nivo vitamina D od 10 nmol/L povećava rizik od smrti (različitih uzroka) dva do tri puta. Najveći efekat primećen je kod osoba starosti od 45 do 60 godina.

Bivoda Bujanovac


Sa druge strane, nivo vitamina D od 90 nmol/L povezan je sa smanjenjem rizika od smrti za 30 do 40 odsto.

Rizik od smrti izazvane nekom infekcijom je takođe dvostruko veći kod osoba koje imaju manjak ovog vitamina, takođe je pokazalo istraživanje.

S obzirom na to da je tokom jeseni i zime manje sunca, stručnjaci savetuju da u tome periodu uzimate suplemente vitamina D, ali svakako, ne radite to bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Mondo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *