Ministarka Atanasković otvorila dvodnevni Državni pčelarski sajam


Ministarka privrede Anđelka Atanasković danas je otvorila 13. Državni pčelarski sajam i tim povodom naglasila da pčelarstvo danas ide uzlaznom putanjom. Prenosi Tanjug.

Ministarka je govorila o tome da je Vlada Srbije i pre, ali i u ovom trenutku posvećena napretku ovoj grani poljoprivrede. Dokaz tome je otvoren pogon u Rači „Naš med“ u vlasništvu Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) koji se bavi prikupljanjem, pakovanjem i kako je navela, vršenjem direktnog plasmana meda, bez posrednika, sto je direktno uticalo na konkurentnu cenu meda.

Danas imamo najveći izvoz meda u istroji. Zahvaljujući ozbiljnim inspekcijskim nadzorima sklonili smo falsifikovani med sa tržišta. Medijskom podrškom i popularizacijom kvalitetnog meda dali smo doprinos da se ovo tržište razvija i širi, poručila je Atanasković.

Kako je navela, Savez pčelarskih organizacija Srbije uz podršku Vlade Srbije ostvaruje neverovatne uspehe i to je još jedan od pokazatelja da vlada vodi uspešnu ekonomsku politiku.

Današnji Sajam ima i regionalni karakter što je još jedan dobar indikator za ukupnu privredu i poljoprivredu naše zemlje. Odavno je poznata činjenica da svet i civilizacija ne bi mogli da postoje bez pčela, zbog toga je na nama da brinemo o pčelama, učimo od njih i ekspolatišemo ono što one daju kao dar svim ljudima – a to je med, rekla je Atanasković.

Atanasković je naglasila da su ona kao ministara i resor koji vodi, apsolutno na raspolaganju i angažovani na pomoći privrednim subjektima, udruženjima koji se bave ovim poslom, kroz različite programe podrške i subvencije.

Na Sajmu će se osim meda i drugih pčelinjih proizvoda, naći i moći da se kupi i kompletna pčelarska oprema i repromaterijali.

Svoje proizvode će predstavi više od 80 domaćih izlagača, a planirana su i stručna predavanja, kao i gostovanja kolega iz regiona.

Foto: Pixabay

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *