Najčešće nedoumice žena posle porođaja

Mislili ste da je lako postati mama? Put do majčinstva kreće od samog saznanja da je žena trudna, preko svih analiza i neizvesnosti tokom devet meseci, pa sve do porođaja. Iako se porođaj često smatra najtežim delom čitavog putovanja i nakon njega se i te kako javljaju brojne poteškoće. 

mama-beba
Pexels.com

Ima ih mnogo, a mi se danas bavimo nedoumicama koje muče mlade mame nakon porođaja. Želimo da im pomognemo i damo im do znanja da ih razumemo. Porodiljama nije nimalo lako, pogotovo ako su upravo rodile svoju prvu bebu. Još uvek su pod jakim uticajem hormona, a treba ploviti kroz svakodnevnicu, donositi odluke i rešavati razne probleme i situacije. Tu su brige o dojenju, razmišljanja o izgledu i mršavljenju, snalaženje oko organizacije dana. 

Mnoge mame nisu zadovoljne svojim telom, zbog zaostalih kilograma, celulita i strija i pitaju se kada je pravo vreme da se posvete treninzima i mršavljenju. Naravno, postoje tretmani za brzo uklanjanje celulita koji mogu pomoći da se napravi željeni pomak. Međutim, pored figure i kondicije, tu su još brojne stvari koje muče porodilje. 

Evo oko čega su mame najčešće u nedoumici. 

Dojiti ili ne?

Jedna od vrlo čestih nedoumica tiče se dojenja. Opšte je poznato koliko dobrobiti ima majčino mleko po bebu i njen razvoj. No, svaka žena ima svoje opravdane razloge zašto je u nedoumici kada je ova tema u pitanju. Vrlo čest razlog jeste želja ili neophodnost brzog povratka na posao, pa je dohrana mnogo komfornija opcija u odnosu na dojenje. Sa druge strane tu je i zabrinutost oko fizičkog izgleda dojki nakon dojenja.

dojenje
Pexels.com

Važno je da se malo bolje informišete kako o efektima dojenja, tako i o adaptiranim formulama koje se nalaze na našem tržištu. Stavite na vagu i jedno i drugo pa iskalkulišite. Kada imate objektivne činjenice i naučne dokaze pred sobom, to može doprineti rešavanju dileme. 

Da li se odmah posvetiti svom fizičkom izgledu ili sačekati neko vreme

Potpuno je suvišno govoriti o tome koliko se fizički izmeni izgled tela posle trudnoće. Pre drugog stanja ste imali određenu građu i kilažu sa kojom ste bili manje ili više zadovoljni, a sada? Ne prepoznajete sebe u ogledalu? Ko je ta žena u koju gledate svaki dan od kada ste postali mama?

Da, to ste vi u malo izmenjenom izdanju. Vaše telo je pretrpelo ogromne promene i to se odražava i na vaš fizički izgled. To je nešto čega morate biti svesni. Mali broj žena se zaista psihički pripremi na ove promene i to se nakon porođaja može vrlo negativno odraziti na emocionalnu dobrobit i zadovoljstvo sobom. 

Ukoliko je bebica tek nedavno došla na svet dajte sebi malo vremena. Videćete i sami da će telo polako početi da se vraća na staro. Ponekad je tom procesu potrebno pomoći uz malo vežbanja  i regulisanja ishrane, a nekada se ta promena desi potpuno spontano. Važno je naglasiti da ne treba nagliti sa vraćanjem na trening ukoliko nije prošlo barem šest nedelja od porođaja i niste obavili prvi ginekološki pregled. Kada doktor da zeleno svetlo za povratak treninzima samo napred. Imajte na umu da ste se porodili i da treba krenuti laganijim tempom. Ne brinite neće vam niko zameriti na višku kilograma. Za korišćenje  izgovora da ste bili trudni imate još dosta vremena. 

mama-vežba
Pexels.com

Ukoliko ste još u nedoumici da li da se ozbiljnije pozabavite svojim fizičkim izgledom, pre svega zapitajte sebe. Pitajte samu sebe da li ćete biti srećniji ako počnete da se bavite i ovim aspektom ili je razlog za to u nečem drugom, kao što je socijalno poželjan broj kilograma. 

Uključivati babe i dede u čuvanje bebe ili ne?

Dolazak na svet novog člana porodice može biti vrlo iscrpljujuć. Naravno da je to najsrećniji momenat na svetu, ali treba imati u vidu i to da se bebe vrlo često bude tokom noći, imaju grčeve, bolešljive su ili naprosto loše spavaju. Ponekad ume da bude poprilično teško izdržati novonastali tempo u porodici, a kod nekih mama se mogu javiti i simptomi postporođajne depresije. Od majke je jednostavno očekuje da bude spremna da odgovori na sve izazove, a kada nije u mogućnosti počinje da je muči osećanje krivice, stida i nemoći. Naravno, u većini slučajeva je reč o velikom premoru, pogotovo kada se naniže nekoliko neprospavanih dana.

Kada su iscrpljeni, roditelji bi najradije nekoga pozvali u pomoć. Uglavnom su to bake i deke koje jedva dočekaju da dojure i pričuvaju unuče. 

To zaista jeste sjajan scenario, ali šta ako iz uloge dadilje pređu u savetodavce ili čak nalogodavce? Odjednom je u sobi prevruće ili hladno. Voda za kupanje nije dovoljno topla. Napolju duva vetrić, pa bebu ne treba izvoditi u šetnju. I tako krenu da se nižu saveti i naredbe i odjednom shvatite da vam je bolje da se uzdate samo u svoje snage. 

Naravno da nisu sve bake i deke ovakve, ali ima onih koji jesu. Zato pre nego što odlučite da ih aktivnije uključite u vaš i život vaše bebe, dobro razmislite da li znaju gde se nalazi granica koju ne bi trebalo prelaziti.

Da li da izađem sa drugaricama na piće ili da ostanem kući sa bebom?

Socijalni život je mnogim mladim mamama bolna tema nakon porođaja. Bolna je zato što se on drastično menja kada dobijete bebu. To je nešto na šta mnoge mame nisu spremne, odnosno ono o čemu nisu mnogo razmišljale

Iako prave drugarice ostaju uz vas čak i kada dobijete dete, menja se vaša mogućnost da im se posvetite. To je sasvim normalno jer beba mora jesti u određeno vreme, ide na spavanje u određeno vreme i ima još brojne potrebe koje ne mogu čekati svoje zadovoljenje. Kada porešavate sve te prioritete, najradije biste legli u krevet i spavali dok spava i vaš mali anđeo. Međutim, obećali ste da ćete ovaj vikend zaista otići sa drugaricama barem na jedno piće. A da li je to u redu? Da li je primereno da mama koja ima malu bebu ide na piće u grad? 

Žene koje imaju nedoumicu vezanu za ovu temu osećaju grižu savest kada idu da urade nešto za sebe, a da pritom beba nije sa njima. Najčešći razlog tome leži u modelu koje su imale kod svojih mama, jer su one žrtvovale sve zarad dece i porodice. Međutim, nema potrebe da to činite ili se tako osećate ukoliko je beba sa tatom ili je čuva neka pouzdana osoba. Ne odlazite zauvek, već idete na par sati kako biste uradili nešto za sebe i napunili baterije. Socijalna podrška je vrlo važna u životu i kvalitetne kontakte treba negovati. Pređite preko tog osećaja krivice i pružite sebi momente za uživanje. Videćete da ćete se sa druženja vratiti mnogo svežije i sa više elana za sve što vas čeka tokom noći i narednog dana. 

Vratiti se na posao ili korstiti porodiljsko bolovanje do kraja?

Nedoumicu na ovu temu uglavnom imaju žene sa vrlo uspešnim karijerama koje su uložile jako puno truda i rada u svoj profesionalni razvoj. Zato je i logično zašto žele što pre da se vrate na svoju poziciju.

Međutim, javlja se neodumica da li je karijera vrednija i važnija od onog malog bića u krevecu? Da li je u redu prerano ga ostavljati dadiljama i vratiti se na posao? Hoće li to ostaviti posledica na emotivni razvoj mališana?

Puno je pitanja, a jako malo odgovora. Koju god opciju da odaberete jedna vaša strana će patiti. Ako odlučite da budete mama, patićete za karijerom, a ako se prerano vratite poslu patićete za propuštenim vremenom sa bebom, pogotovo ako dojite. 

Opet se vraćamo vagi i merenju onoga šta dobijate, a šta gubite. Nedoumicu rešite tako da imate što manje posledica. Bilo bi idealno kada bi se mogli uklopiti svi aspekti pa da ništa ne trpi i da su svi na dobitku. Međutim, takav scenario je skoro pa nemoguć, osim u nekim idealnim situacijama. No, ako ste uspešni u poslu, sigurni smo da ćete biti uspešni i u žongliranju između bebe i karijere. 

U majčinstvu je neodumica jako puno. Mame se stalno preispituju da li nešto rade dobro ili pogrešno. Nadamo se da smo vam pomogli barem oko nekih, a za ostale vam želimo puno uspeha u rešavanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *