Obeležavanje Dana Javne biblioteke Bora Stanković

Od utorka, 20.juna, do četvrtka, 22. juna, povodom 144. rođendana Biblioteke „Bora Stanković“ biće organizovani kulturni programi koji imaju za cilj kreiranje umetničkog i književnog prostora zasnovanog na bogatom identitetskom nasleđu, ali i savremenom stvaralaštvu. Programi su ujedno i poziv javnosti da se afirmišu vrednosti lokalne i nacionalne kulture, prepozna značaj i uloga biblioteka u savremenom društvu, doprinese dijalogu i razumevanju, te pomogne u širenju prisutnosti različitih književnih praksi i poetika.

Program će početi u utorak u 13 sati u Biblioteci, Centralnom manifestacijom, na kojoj će se obratiti direktor Zoran Najdić, gradska većnica za turizam i kulturu Izabela Savić i zamenica upravnika Narodne biblioteke Srbije Dragana Milunović. Tada će biti otvorena i izložba: „ Novi grad! Ko će još da živi na ovom pesku“, autora Dragana Miloševića, istoričara i višeg bibliotekara u Narodnoj biblioteci Srbije.

Istog dana od 19. časova u Muzej kući Bore Stanković biće održan književni razgovor na temu „Šta je to književnost i čemu to (uopšte) služi“. Gost će biti Zoran Paunović, član akademije SANU, profesor engleske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, prevodilac i esejista.

U sredu, 21. juna, Biblioteka tradicionalno nastavlja sa predstavljanjem regionalnih autora i njihovih književnih ostvarenja. U okviru programa „Pisac u fokusu“ javnosti će se predstaviti Ivana Bodrožić, književnica iz Hrvatske.

Program se nastavlja u četvrtak, 22. juna u dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića, od 19 časova, uručivanjem prigodnih poklona najaktivnijim čitaocima, a zatim i predstavljanjem knjige ,,Političke životinje i zveri“, autora dr Zorana Dimića, redovnog profesora filozofije na Filozfskom fakultetu u Nišu, inače poreklom Vranjanca. Razgovore sa piscima moderira i vodi publicista i filozof Ivan Milenković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *