Obeležen Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

U organizaciji Lokalne mreže za borbu protiv vršnjačkog nasilja danas je u Vranju obeležen Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Ovaj dan svake godine se obeležava poslednje srede u februaru, pod nazivom „Dan rozih majica“.

Danijela Milosavljević, članica Gradskog veća, ovom prilikom istakla je značaj preventive u sprečavanju vršnjačkog nasilja.

Ovo je prva aktivnost koju oranizuje novoformirana Lokalna mreža za borbu protiv vršnjačkog nasilja, čiji je cilj pre svega, prevencija istog. Kroz rad sa decom u svim osnovnim i srednjim školama treba da ih naučimo šta je to vršnjačko nasilje, kako da ga prepoznaju, kako da ga spreče, na koji način da reaguju. U rad Lokalne mreže uključeni su i predstavnici policije i višeg sudstva koji se bave maloletničkom delikvencijom, kako bi ukazali maloletnim licima koje posledice mogu da snose u slučaju vršnjačkog nasilja“, istakla je većnica Danijela Milosavljević.

Takođe, naglasila je da je Grad Vranje preuzeo ozbiljnu ulogu u borbi protiv vršnjačkog nasilja, kao i da očekuje da će dati svoj veliki doprinos u suzbijanju nasilja među decom i omladinom.

Ovo je prilika i da se zahvalim gradonačelniku Milenkoviću koji je prepoznao učestalost ovog problema na teritoriji grada Vranja i insistirao na formiranju Lokalane mreže za borbu protiv vršnjačkog nasilja, kao i da sve odgovorne institucije treba da preuzmu svoju ulogu i daju doprinos u borbi protiv vršnjačkog nasilja“, dodala je većnica Milosavljević. 

U današnju akciju uključili su se volonteri Kancelarije za mlade, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, gradske organizacije Crvenog krsta i parlamenata svih srednjih škola, koji su delili flajere o prevenciji vršnjačkog nasilja. Flajeri sadrže informacije šta je vršnjačko nasilje, koje sve vrste nasilja postoje, kao i kako svako ko doživi neku vrstu nasilja treba da se ponaša i šta bi trebalo da uradi u tom slučaju. 

Program obležavanja Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja nastavlja se do kraja nedelje brojnim predavanjima u osnovnim i srednjim školama, a završava se u petak, 24. februara, kada će u 11 sati u velikoj sali Skupštine grada biti održana tribina na temu “Vršnjačko nasilje nije moj izbor“. Tada će se mladima obratiti i gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković i zamenica gradonačelnika Zorica Jović. Takođe, biće predstavljeni i ciljevi Radne grupe za prevenciju i borbu protiv vršnjačkog nasilja, dok će u popodnevnim satima biti održana i predstava “Daj sebi priliku da me upoznaš“ , UG “Neksus“.

Foto: Vranje.org.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *