105 godina od proboja Solunskog fronta


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković predvodio je danas komemorativnu svečanost povodom obeležavanja 105-godišnjice proboja Solunskog fronta.

Sajt Vlade prenosi u celini govor ministra Selakovića, nakon odavanja počasti i polaganja venaca na Srpskom vojničkom groblju Zejtinlik:

„Draga braćo i sestre,

Na groblju smo, a nismo ni svesni da je ovo ovde groblje rasadnik. Rasadnik slobode, rasadnik pobedničkog duha, rasadnik neuništivog srpskog duha od Vardara do Cetine, od Jadranskog mora do Tise i Drave.

Šta reći na Zejtinliku, a da već nije rečeno. Na ovom mestu, možda svake godine treba da podvučemo crtu i svedemo bilans onoga što smo u prethodnih dvanaest meseci činili i da iziđemo ovde ne pred jednog, već pred 8.000 Miloša, pogledamo u njihove humke i kažemo im da li je Srbija bolja, da li smo i mi postali bolji.

I došli smo zato ne samo iz Srbije, već i iz Republike Srpske, došli smo zato ne samo iz Šumadije, nego iz junačke Boke iz Crne Gore. Došli smo ovde da svojim precima kažemo da je Srbija bolja i da je Srpska bolja, da su Srbi jedinstveniji no što su bili ranije i da ovde ne dolazimo samo da tugujemo i plačemo, već dolazimo da se osetimo ponosnim.

Da ne zaboravimo da smo te 1918. godine pobedili, da ne zaboravimo da smo mi narod pobednika, da ne zaboravimo da je ta pobeda i ta sloboda nastala posle pobede, skupom cenom plaćena. To nismo zaboravili, i da nismo zaboravili njih koji su svojim životima tu cenu platili. I da ih nećemo zaboraviti dokle postojimo, da ćemo i onoga dana, kada odemo na drugi svet, i sačekamo sudnji dan i vaskrsenje mrtvih, zajedno pred njih izaći i reći im šta smo to za života činili da njihovu žrtvu, najveću koji je srpski narod podneo na oltar Otadžbine, nismo zaboravili.

I ne zaboravljamo, zahvaljujući predsedniku Vučiću i predsedniku Dodiku, Republika Srbija i Republika Srpska, zajedno neguju kulturu sećanja, pamteći najslavnije, ali i najtužnije datume naše prošlosti. Da su Republika Srbija i Republika Srpska pre nekoliko dana u Nišu proslavile Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, da ćemo ako to bog da, dogodine to raditi u Republici Srpskoj.

A to je onaj dan koji slavimo u spomen na početak proboja Solunskog fronta, kada su zajedno u istim redovima, istim rovovima, Srbi iz predratne Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore, stajali zajedno sa svojom braćom, od severne Dalmacije, Like, Korduna, Banije, Bosanske Krajine, Hercegovine, Bosne, Slavonije, Banata, Baranje, Bačke i Srema, iz svih krajeva gde je živeo srpski narod, pa čak i preko okeana.

Došli su oni, koji nikada u životu videli Srbiju nisu, da za Srbiju ginu. Zato što za njih Srbija nije bila teritorija, za njih je Srbija bila ideja. Ideja slobode, ideja slave, a oni su je predočili u ideju pobede.

U slavu junacima Velikog rata da se nikada ne zaboravi.

Živela Republika Srpska, živela Srbija, živeo srpski narod!“, poručio je Selaković.

Ovom prilikom, ministar je odao počast i položio venac na grob dugogodišnjeg čuvara groblja Đorđa Mihailovića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *