Od danas rade kamere za automatsko prepoznavanje saobraćajnih prekršaja


Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković i direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović, zvanično su pustili u rad sistem za automatsko prepoznavanje registarskih tablica motornih vozila i detekciju saobraćajnih prekršaja, koji se nalazi u Odeljenju saobraćajne policije – Saobraćajnoj policijskoj ispostavi za auto put.

Gradonačelnik Milenković ovom prilikom zahvalio se Ministarstvu unutrašnjih poslova i Agenciji za bezbednost saobraćaja na izuzetnoj saradnji i kooperativnosti tokom realizacije ovog projekta, koji ima za cilj unapređenja bezbednosti u saobraćaju na teritoriji grada Vranja.

Pustili smo u funkciju video nadzor na dve lokacije u Maričkoj i ulici Proleterskih brigada. Sredstva za instalaciju ovog sistema obezbeđena su preko Saveta za bezbednost saobraćaja, od ostvarenih prihoda od novčanih kazni za saobraćajne prekršaje, koji se slivaju u gradski budžet. U narednom periodu nastavićemo da širimo lokacije sa video nadzorom na teritoriji grada. Pre svega video nadzor će biti postavljen u bulevarima Patrijarha Pavla i Nikole Tesle, kao i u ulici Partizanski put, ali i na izlazima iz grada, odnosno u ulicama kao što su Kosovska i Pržarska. Sve ovo uradili smo u koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Agencijom za bezbednost saobraćaja, a na osnovu svih parametara koje nam je resorno ministarstvo dostavljalo. Ovaj potez naši sugrađani ne treba da smatraju kao vrstu represivnih mera. Ne, ovo je pre svega preventivna mera sa ciljem da se smanji broj saobraćajnih prekršaja, što znači i smanjenje povređenih i žrtava saobraćajnih nesreća“, istakao je gradonačelnik Milenković.

Direktor republičke Agencije za bezbednost saobraćaja, Branko Stamatović, zahvalio se gradonačelniku, Gradu Vranju i Ministarstvu unutrašnjih poslova koji su realizovali ovaj projekat.

Na ovaj način možemo dovesti stanje bezbednosti saobraćaja na značajno veći nivo. U prethodnih 5 godina u Vranju je 17 života izgubljeno u saobraćajnim nezgodama. Takođe, jedno dete je stradalo u saobraćajnoj nezgodi. Postavljanjem sistema za automatsku detekciju saobraćajnih prekršaja na način kao što je urađeno ovde u Vranju, odnosno tamo gde su se dešavale saobraćajne nezgode sa težim posledicama, biće automatski detektovano prekoračenje brzine koja je prepoznata kao glavni uzrok saobraćajnih nezgoda. Očekujemo da se značajno poboljša stanje bezbednosti saobraćaja, da se smanji stradanje pre svega na ovim lokacijama“, rekao je Stamatović i poručio vozačima da ne voze pod dejstvom alkohola.

U sistem za automatsko prepoznavanje registarskih tablica motornih vozila i detekciju saobraćajnih prekršaja kao i kompletno opremanje potrebnim uređajima Nadzornog centra u zgradi saobraćajne policije u Vranju, uloženo je 9.001.812,00 dinara sa PDV.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *