Odata pošta stradalima u Velikom ratu

Foto: Vranje.org.rs

Obeležavanje 4. oktobra Dana oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu nastavljeno je polaganjem venaca kraj Spomen kosturnice na Šapranačkom groblju i odavanjem pošte stradalim ratnicima iz Vranja i okoline.

Čestitajući svim građanima 4. oktobar, gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković je rekao da su slavne stranice ove zemlje ispisivane rodoljubljem srpskog naroda kroz vekove.

,,Odlučnost i nepokolebljiva volja za slobodom lomile su svaki pokušaj stranih zavojevača da srpsku državu načine podaničkom, da našu nezavisnost prevedu u ropstvo. Proboj Solunskog fronta, koji je najavio početak kraja Velikog rata, delo je najslavnijeg naraštaja u istoriji naše otadžbine. Večito razapet između interesa velikih sila, naš nacionalni identitet, izdržao je breme ratova i stradanja, a ishod Velikog rata u velikoj meri odredio je mali ali ponosit narod sa Balkana“, rekao je gradonačelnik dr Milenković.

On je dodao da je čuvanje izvojevane slobode odgovornost pred kojom ne smemo da pokleknemo.

Bivoda Bujanovac


,,Odgovornim radom i strateškim planiranjem gradsko rukovodstvo nastavlja da unapređuje uslove za razvoj lokalnih kapaciteta u svim životnim oblastima. Razvoj, napredak naše zajednice i bolji život sugrađana je naša jedina prava budućnost“, naglasio je gradonačelnik.

Predsednica GO Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, Olivera Đorđević, čestitajući praznik Vranjancima, istakla je važnost obeležavanja ovog i ostalih datuma iz slavne srpske istorije. ,,Veoma je važno da naša pokolenja od malih nogu učimo kako se voli i kako se brani domovina, kao i da to treba da nose u srcu. To se uči u porodici ali i negovanjem slobodarske tradicije srpskog naroda’’, istakla je ona.

Ispred Spomen kosturnice na Šapranačkom groblju vladika vranjski gospodin Pahomije sa sveštenstvom, služio je parastos poginulim ratnicima. Vence su položili rukovodstvo grada Vranja, predstavnici Vojske Srbije, Pčinjskog upravnog okruga, gradske opštine Vranjska Banja, PU Vranje, BIA, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918., SUBNOR – a, političkih stranaka i obrazovnih ustanova.

U programu su nastupili učenici Ekonomsko – trgovinske škole i hor Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac’’.

Vranje.org.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *