
Umesto palente možete koristiti i projino, odnosno kurkuruzno brašno, u zavisnosti od toga šta vam je trenutno dostupno.. Ukus se ne razlikuje previše..
Neophodni sastojci za pripremu pite su:
- 4 jajeta
- 1 čaša palente
- 1 čaša belog pšeničnog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 čaša jogurta
- 1/2 čaše hladno cedjenog ulja
- 200 grama sira
- 50 grama suhomesnatog
- 3 kisela krastavca
- Morska so i začini po ukusu (origano, mirodjija, biber..)
Postupak pripreme:
Najpre umutite jaja, penasto, tako da udvostruče volumen i dobiju svetlu boju. U umućena jaja dodajte obe vrste brašna i pecivo, pa dobro promešajte. Dodajte zatim jogurt i ulje, pa takodje dobro promešajte.
Sir izdrobite, a možete koristiti koji god vam je dostupan, možda je za pripremu ove pite bolje koristiti neki malo jačeg ukusa, a možete i mladi sir, ili čak krem sir.. Suhomesnato takodje birajte po ukusu, a najčešće se za pripremu koristi šunka ili suvi vrat.. Kisele krastavce isecite na manje kocke.
Pripremljene sastojke dodajte u smesu, kao i začine, pa još jednom sve dobro promešajte da se sastojci fino sjedine.
Izlijte smesu u pleh obložen pleh papirom, ili dobro nauljite, a smesu možete peći i u kalupima za mafine. Svakako, pecite na 200 stepeni oko pola sata..gotovo je kada pita fino porumeni odozgo. Izvadite iz rerne i sačekajte da se prohladi, pa tek onda secite.
Receptopedija.com