Odeća i sreća – šta je to “dopaminsko oblačenje”?

Da li ste već čuli za izraz “dopaminsko oblačenje”? Trend koji je preplavio modni svet najjednostavnije se može opisati kao umetnost oblačenja za bolje raspoloženje.

Život u savremenom društvu često je u znaku stresa i brzine, pa i nije baš lako sačuvati veselost tokom čitavog dana. Zapravo, svakodnevno se suočavamo i upijamo ne baš sjajne vesti što sa televizije, što sa društvenih mreža. Ne treba da iznenadi što se usled ovakvih okolnosti držimo čak i za najmanje stvari koje u nama bude radost.

Nekada je to dnevna šetnja, jutarnji ritual ispijanja kafe ili pak nošenje odeće koja čini da se osećamo fantastično. Svakome je potrebna doza dopamina hormona sreće, zbog kojeg će se osećati dobro. Iza teorije o “dopaminskom oblačenju” stoji ideja o nošenju odeće koju volimo i koja nam podiže raspoloženje.

Premda ne postoje studije koje bi naučno potvrdile da oslobađamo dopamin kada nosimo određenu odeću, ima nečeg u ovom trendu. Jednostavno je, ono što nosimo utiče na ono što mislimo o sebi. Kada nosimo modele i boje u kojima se osećamo lepo i dobijamo komplimente od drugih, pozitivniji smo i radosniji. Predlažemo nekoliko saveta koje treba uzeti u obzir kada birate svoju odeću za dobro raspoloženje. Pročitajte.

Obratite pažnju na to kako se osećate zbog određenih stvari

Budimo realni, nije retkost da postanemo žrtve impulsivne kupovine. Rezultat – pun ormar trendi komada odeće koje zapravo i ne volimo. Ako razmišljate da isprobate dopaminsko oblačenje, za početak je potrebno da proverite garderobu ili čak pokušate da vodite nešto poput dnevnika odeće. Poenta je da precizno odredite koje odevne predmete rado nosite i u čemu se osećate radosno.

Razmislite o tome kako se osećate dok nosite određenu odeću, beležeći specifične emocije koje se javljaju ili vaše opšte raspoloženje tokom dana. Da li ste se zbog plavog blejzera osećali moćno tokom prezentacije na poslovnom sastanku? Da li je lepršava bela haljina koju ste nosili na plaži istakla vašu slobodoumnu prirodu? Sa druge strane, da li ste se zbog uskih farmerki osećali neprijatno i nesigurno? Svako od ovih osećanja je prirodno i treba ih iskoristiti za kreiranje novih modnih navika.  

Pored toga, zapišite sve pozitivne povratne informacije koje ste dobili od drugih o svojoj odeći — i kako ste se zbog toga osećali. Pregledanje vaših beleški može vam pomoći da uočite koja vrsta odeće vam donosi zadovoljstvo, ali i koje komade bi trebalo da poklonite.  

Detalji i donji veš – odličan način da povećate samopouzdanje

Svako od nas traži ravnotežu i idealnu modnu kombinaciju koja će nas prikazati u najboljem svetlu. Balansiramo između želje da se uklopimo u društvu i potrebe da budemo prepoznati kao pojedinci. Ako naš posao zahteva nošenje uniforme ili odela, detaljima kao što su šarena maramica ili smela ogrlica možemo izraziti svoju ličnost i izazvati pozitivne emocije.

Nikako ne treba potcenjivati moć udobnog i pažljivo odabranog donjeg veša zbog kojeg se osećamo privlačno. Donje rublje je odličan način da se osećamo osnaženo i seksipilno, pogotovo kada nemamo uticaj na ostatak garderobe (kao što je to slučaj sa nošenjem uniforme). Izrađen od prirodnih materijala, udoban i dizajniran da prija koži, donji veš može da bude naša dnevna doza samopouzdanja i raspoloženja.

brushalter-pink
Pexels.com

Vrhunski modeli brushaltera, gaćica, kao i muškog veša, danas su nam dostupni i online, kao na primer na sajtu https://rs.extremeintimo.com/. Dovoljno je da potražimo dezene i veličinu koja nam se dopada i da zablistamo znajući da ispod odeće nosimo prijatan i lep veš.

Birajte boje koje vas uzbuđuju

Ako ne znate odakle da počnete, razmislite o o bojama koje vas privlače. Svako ima jednu ili dve omiljene boje, tako da je to već dobar prvi korak. Naravno, uvek možete pogledati psihologiju boja da biste znali na koje nijanse da se fokusirate. Primera radi, za izazivanje živahnog osećaja dobro će doći stimulativni i razigrani narandžasti tonovi. Žuta boja se povezuje sa toplinom i veseljem, dok nežne roze nijanse deluju umirujuće.

Međutim, treba imati na umu da pored aktuelnih trendova na naš doživljaj boje mogu uticati i naša sećanja, porodična tradicija, te lična uverenja.

Eksperimentišite sa teksturama

Taktilni efekti teksture odeće mogu učiniti da se osećamo na poseban način. Mekane tkanine poput flanela mogu da nas uvedu u prijatno raspoloženje, saten i svila mogu učiniti da se osećamo senzualno. Kao što je to slučaj sa bojama i ovde je važno da isprobamo što više odevnih komada izrađenih od različitih materijala. To nam može pomoći da odaberemo pravu teksturu koja odgovara raspoloženju koje želimo.

devojka-ogledalo
Pexels.com

Na to kako se osećamo mogu da utiču i vizuelni i zvučni efekti materijala. Vizuelno, saten daje vibraciju glamura i sofisticiranosti. Odeća koja ispušta tihi šuštavi zvuk, poput tafta, može učiniti da se osoba oseća elegantno. Bez obzira na tkaninu koju odaberemo, važno je da se osećamo udobno. Ako nas neka bluza steže ili grebucka, onda je sva prilika da se nećemo osećati dobro kada je nosimo.

Isprobavajte odeću ispred ogledala

Ne pritiskajte sebe da se oblačite kao modni influenseri. Za početak je sasvim u redu da napravite mala prilagođavanja svog stila i da isprobavate nove trendove onim tempom koji vam odgovara. Ako niste spremni da izađete u javnost u nekoj smeloj kombinaciji, isprobajte najpre da je nosite po kući. Pozovite drugarice u čijem društvu se osećate prijatno, pa zajedno defilujte pred ogledalom kao po modnoj pisti.

Jedan od načina da izađete van u nekoj vedroj odeći (na koju niste navikli), jeste da organizujete noćni izlazak sa prijateljima. U bezbednom okruženju, odnosno komfornoj zoni koju čine bliski ljudi biće lakše da plasirate svoje novo modno usmerenje.

Na kraju krajeva, ne postoji ispravan ili pogrešan način da se praktikuje dopaminsko oblačenje. Sve je u prihvatanju moći odeće kako biste se osećali kao najbolja verzija sebe. Pravilan modni izbor je onaj koji čini da se osećamo sigurno i zadovoljno u svojoj koži – i odeći.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *