Olovku u ruke i pišite: Zašto treba da ponovo imate svoj dnevnikOtkrivamo vam zašto su dnevnici ponovo IN i zašto ne treba da ih bacimo u zaborav posle tinejdžerskih dana…

Mnogi selebritiji danas se hvale time da od detinjstva vode dnevnike, nose ih uvek uz sebe na putovanjima, dok se  psihoterapeuti slažu da je ovo odlična navika koja vam omogućava da se bolje zagledate u sebe i povećate samopouzdanje. Fergi, Lejdi Gaga, Gvinet Paltrou, Džesika Simpson, Dženifer Aniston tvrde da danas ne bi bile tu gde jesu da nisu redovno vodile dnevnik, zapisivale sve što ih čini nervoznim, srećnim, ali i zahvalnim za sve što imaju.

Ukoliko ste početnik, pokušaćemo da vas ubedimo da je pisanje dnevnika zapravo super ideja!Kada i kako pisati dnevnik

Kada ste nervozni

Otvorite prazan list i samo krenite. Pišite nepovezane stvari, ne obazirite se na rukopis, samo pišite i ne zaustavljajte se dok ne osetite da nemate više šta da napišete. Potom zatvorite svesku i idite dalje. Ovako ćete isprazniti negativnu energiju, očistiti misli i možete nastaviti dan neopterećeno.

Večernje zahvalnosti

Pisanje 3 stvari za koje ste zahvalni svako veče pred spavanje doneće vam more dobre energije, kaže Neil Paskriša, autor knjige Formula sreće, koji na osnovu eksperimenata tvrdi da 20 minuta vođenja dnevnika dnevno na mesečnom nivou znatno poboljšava raspoloženje.

Kada nemate inspiracije

Odgovaranje na kreativna pitanja je odlično kada niste inspirisani da pišete ni o jednoj posebnoj temi. Evo nekih predloga:

  • Šta je jedna stvar koja bi vam donela osmeh na lice da možete da je imate sada?
  • Da li danas možete da izdvojite novac, vreme ili pažnju da pomognete nekome ko ima manje od vas?
  • Da li je nešto što posedujete danas nekada davno bilo na vašoj listi želja?
Bivoda Bujanovac


Zašto pisati dnevnik?

Ljudi koji redovno pišu dnevnik su srećniji, pozitivniji, zdraviji od onih koji toj aktivnosti ne posvećuju vreme. Pisanje dnevnika pomaže pri nervozi i depresiji, a kada prolazite kroz teške životne situacije i nedoumice pomaže vam da stvari vidite jasnije.

Zapisivanjem dešavanja tokom godina, možemo pratiti koliko smo se promenili i unapredili sebe, šta nam je bilo važno, ko nam je bio važan. U čemu smo briljirali, a gde još ima mesta za napredak.

Cosmopolitan.rs

One thought on “Olovku u ruke i pišite: Zašto treba da ponovo imate svoj dnevnik

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *