Pet odličnih jutarnjih navika za dan ispunjen energijom i ravniji stomakJutarnja rutina za zdrav život nešto je što bi trebalo usvojiti kako bismo imali dovoljno energije za ceo dan, ali i željenu težinu.

Ovo je pet navika koje možete da primenite svakog jutra kako biste imali ravan stomak, po savetima nutricionistkinje Suzi Bjurel.

Pijte puno vode

Jedan od najlakših jutarnjih rituala je ispijanje najmanje 300 mililitara vode čim ustanete.

„Hladna voda ubrzaće metabolizam odmah nakon konzumiranja, pokrenuće vaš sistem za varenje i rehidriraće vas nakon noći. Možete popiti i biljni čaj koji je pun antioksidanata i sadrži veoma malo kofeina koji će ubrzati metabolizam,“ kaže ona.

Doručkujte proteine

Duže ćete biti siti i metabolizam će dobiti još jednu „dozu“ ubrzanja.

„Odaberite kvalitetnu hranu bogatu proteinima, koja će regulisati šećer u krvi tokom jutra i držati vas sitim nekoliko sati. Varenje proteina zapravo će potrošiti više kalorija nego ako doručkujete hranu bogatu ugljenim hidratima,“ navodi Bjurelova.

„Odlične opcije su kajgana sa povrćem, riba, ‘smutiji’ ili gusti jogurt sa voćem. Važno je da unesete najmanje 20-30 grama kvalitetnih proteina,“ kaže ona.

Bivoda Bujanovac


„Grickajte“ hranu bogatu vlaknima

Vlakna suzbijaju apetit što znači da ćete duže biti siti. Potražite hleb od celog zrna, razne semenke zgodne za grickanje, ali i sveže voće.

Kofein je dobar u malim količinama

Nemojte preterivati sa kafom, ali od male količine kofeina ćete se brže razbuditi i vi, i vaš sistem za varenje. Kofein kao stimulans ubrzava varenje masti, što pomaže ako želite da izgubite koji kilogram.

Odložite konzumiranje šećera

Slatko pecivo ili veoma zaslađeni napici nisu dobar izbor za jutro, što verovatno znate i sami. Ako dan počnemo nečim slatkim, činiće nam se da tokom ostatka dana nismo jeli „kako bi trebalo“.

„Ako ujutru pojedete nešto slatko, ugljeni hidrati će dovesti do većeg lučenja insulina. Taj hormon će nam probuditi apetit i ‘zahtevati’ još šećera tokom dana. Barem ujutru birajte zdravije opcije, a ako baš želite nešto slatko, počastite se tokom popodneva,“ navodi Bjurelova.

Mondo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *