Pitali smo psihologa: Da li vreme zaista leči sve?Verovali smo da je vreme jedini lek za rane koje nastanu kad se ljubav okonča, ali izgleda da nije tako. Verovale smo majkama koje su nam, da bi nas utešile, govorile „Proći će, ne brini, vreme i pileća supica sve leče“, dok nam, kao grom iz vedra neba, nije stiglo istraživanje sa škotskog Univerziteta u Aberdinu da vreme ipak ne leči slomljenog srce i dodaše da ne postoji nikakva terapija za ljubavnu patnju.

Vreme ne leči ljubavne rane

I šta sad? Čime da se tešimo? Možemo li tek tako da odbacimo lična iskustva koja dokazuju suprotno. Pitali smo Renatu Senić, kliničkog psihologa i psihoterapeuta u psihološko- edukativnom centru „Akademija uspeha“, ima li iste u ovoj naučnoj tvrdnji.

– Vreme, samo po sebi, ne leči slomljeno srce, ali unutarpsihički procesi koji se odigravaju u svakom od nas, kako dani, meseci i godine odmiču, mogu da budu lekoviti. S druge strane, oni mogu da budu i patogeni, i to ako nismo spremni da raskrstimo s prošlošću, da odtugujemo za voljenom osobom. U tim slučajevima vreme samo pogoršava stvari i vodi u depresiju – objašnjava naša sagovornica.

Tugovanje je normalno

Tugovanje je logičan i zdrav proces usled gubitka voljene osobe.

– Tuga kao neprijatno, ali zdravo osećanje nastaje kada se pomirimo s gubitkom. Svi znamo o o čemu se tada razmišlja… Bili smo s nekim, delili život, voleli se, odnos se završio i jasno je da gubitak izaziva tugu, ali taj proces je lekovit – kaže Renata Senić.

Sećenja su lekovita

Za osobe koje na gubitak reaguju zdravom tugom svet postaje isprazan i nezanimljiv jer u njemu više nema voljenog i željenog bića. Međutim, ljudi koji zbog gubitka osećaju preteranu i nezdravu tugu, melanholiju, pa i depresivnost, sebe doživljavaju kao opustošenu ličnost.

– Oni misle da u njima više nema vrednih sadržaja, podležu samosažaljenju, jadikuju i fokusiraju se na sopstvena bolna osećanja, umesto na bol zbog gubitka partnera. To znači da oni ne prihvataju gubitak, pa samim tim ne mogu da ublažavaju bol sećanjima.

Zdravo tugovanje postoji, ističe naša sagovornica, što znači da je stanje obamrlosti i šoka normalno.

– Kako vreme prolazi, osoba koja zdravo tuguje miri se s gubitkom i počinje da se seća ranijih događaja. Na taj način voljena, a izgubljena osoba, živi u sećanju. Samo na taj način vreme, kroz procese tugovanja, lepi slomljeno srce – zaključuje naša sagovornica.

Kroz 6 faza se prolazi kada se tuguje

Slomljeno srce se ne može izlečiti aspirinom, ali je izvesno da će jednom zaceliti. Sebi ćete najbolje pomoći ako naučite da prepoznate faze tugovanja

Poricanje

Negiranje realnosti tipično je za ovu fazu koja kod svakog traje različito. Ono nas štiti od prevelikog bola koji se, prirodno, javlja nakon gubitka.

Bes

Kad neverica iznenada nestane, javljaju se negodovanje, ljutnja i bes. Traži se krivac ili se bes usmerava prema onima koji nisu pogođeni sličnom situacijom.

Uključivanje

Rađa se želja za prilagođavanjem, a obaveze pomažu u savladavanju bola zbog gubitka. Bilo koja aktivnost koja donosi i najmanje zadovoljstvo predstavlja podsticaj za uključivanje u normalan život.

Potištenost

Vremenom se burne emocije stišavaju i počinje prihvatanje realnosti i onog što je neizbežno. Ovu fazu prate potištenost, bezvoljnost i pasivnost.

Šok

Rastu strepljenje i strah od budućnosti, nameću se pitanja šta i kako dalje, praćena plačem, besom, bolom… Niko u ovoj fazi ne prihvata novonastalu situaciju.

Reintegracija

U poslednjoj fazi počinje život u relativno stabilnim okvirima. To je proces reintegracije u kom se pokazuje spremnost na preusmeravanje životne energije, želju i volju da se krene dalje.

Autor: Zena.blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *