PLUTAJUĆA OSTRVA NA VLASINSKOM JEZERU

Trodnevni boravak u okviru Novinarske kolonije kraj Vlasinskog jezera iskoristio sam da upoznam par interesantnih detalja koji su mi se pokazali kao vrlo  zanimljivi, za koji mišljenja sam, vredi doći na ovaj Zakonom uređeni Predeo izuzetnih odlika koji je to postao 2006.godine. 

Bogati prirodni resursi sa biljnim i životinjskim svetom koji obezbeđuje lov i sportski ribolov, kao i mnogobrojni događaji ( plivanje za časni krst na Bogojavljenje, Vlasinsko leto, Vlasinska regata, Vlasinska somovijada i dr.) svakako da su izazov za mnogobrojne domaće i inostrane goste da dođu na ovu destinaciju. Vlasinsko jezero predstavlja neotkriveni dragulj i pravo mesto za sve koji žele da odmor provedu u miru, daleko od galame i užurbanosti velikih turističkih centara. Ono je i najviše (1.213 m) i najveće (16 kvadratnih kilometara) u Srbiji, ali mene je privuklo nešto drugo.

Na njegovoj čistoj vodenoj površini u kojoj se ogledaju šume i planine raštrkana su plutaju osrvca od treseta. Boje su od svetlo sive do tamno plave, razlivene, neponovljiv su doživljaj. Nastala su nakon punjenja jezera, tako što su se dugo godina (3.000 do 5.000 godina) taložili ostaci raznih biljaka koji su se podigli na površinu jezera. Pri visokom vodostaju ova ostrva bivaju prosto otrgnuta sa dna i tada slobodno plivaju od jedne ka drugoj obali, zavisno od intenziteta i pravca vetra. Veća su ukrašena bujnom vegetacijom poput vrba i maljavih breza, kao i staništima rosulje – biljke mesožderke koja guta insekte. Ploveća ostrva drugim rečima  predstavljaju prave male pokretne oaze usred plave jezerske vode, a ujedno su  jedinstven fenomen i zaštitni znak Vlasinskog jezera. Najveće tresetno ostrvo nazvano je Mobi Dik. Široko je 250 a dugo 400 metara, ili drugim rečima zauzima oko 2,5 hektara površine. Manja ostrva su najčešće dužine od oko 100 metara. Debljina treseta je od 30 cm do 3 metra. Plutajuća ostrva su nešto zaista jedinstveno i neponovljivo što je vredno posete Vlasinskom jezeru.

Ostrvo Mobi Dik KAO REDAK SVETSKI FENOMEN.

Dragan Milošević  

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *