Pokrenuta inicijativa za otvaranje Regionalnog biroa Interpola u Beogradu


Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u cilju jačanja regionalne saradnje i očuvanja bezbednosti pokrenulo inicijativu za otvaranje Regionalnog biroa Interpola u Beogradu, koju je Vlada Srbije usvojila na današnjoj sednici.

Formiranje Regionalnog biroa ove značajne međunarodne organizacije, koja okuplja 196 država članica, dalo bi značajan doprinos unapređenju kvaliteta i intenziviranju regionalne saradnje kroz razmenu informacija, ali i promovisanje globalnog odgovora na regionalne bezbednosne pretnje.

Takođe, njegovo uspostavljanje doprinelo bi većoj vidljivosti i zastupljenosti regiona u Generalnom sekretarijatu Interpola.

Srbija je jedan od osnivača Interpola, a pouzdanost naše policije u toj organizaciji se veoma ceni, pri čemu je Nacionalni centralni biro Interpola Beograd po ostvarenim rezultatima među prvih deset u svetu.

Nadležnost Regionalnog biroa Interpola u Beogradu, koji bi bio sedmi u svetu, obuhvatala bi države Jugoistočne Evrope i on bi, pored sedišta ove međunarodne policijske organizacije u Lionu, bio jedini na evropskom kontinentu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *