Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: Novi početak pozorišta u VranjuZavršena je rekonstrukcija pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju. Republika i Grad izdvojili su oko 380 miliona dinara za obnovu i opremanje. Zgrada je izgorela u požaru 2012. godine, a rekonstrukcija je rađena u fazama. Program otvaranja Pozorišta, pod nazivom „Povratak kući“, traje tri dana. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zahvalio glumcima koji su čuvali pozorište i kada zgrade nije bilo.

Glumci vranjskog pozorišta su se vratili u svoj dom. Za početak su ugostili kolege iz beogradskog Narodnog pozorišta sa operom „Koštana“ u režiji Juga Radivojevića.
Privilegija da prvi uđu u pozorišnu salu nakon obnove pripala je najmlađim Vranjancima, oni su juče gledali dečju operu.

Pozorište ima veliku salu, sa 256 mesta, rotirajućom scenom, pogodna je i za složene predstave, opere, balete. Ima i manju salu, za eksperimentalnu scenu. I oprema je najsavremenija, a u zgradi pozorišta radiće i biokop.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao na otvaranju da je pozorište „Bora Stanković“ značajno za celu zemlju. Zahvalio je glumcima koji su čuvali pozorište i kada zgrade nije bilo.  

Dodao je da je mnogo novca uloženo u Pčinjski i Jablanički okrug u prethodnim godinama ali da je važno što su se glumci borili da očuvaju luču pozorišne umetnosti. 

Istakao je da je Bora Stanković bio najbolji hroničar društvene atmosfere u kojoj je, iako smeštena u nekoliko sokaka, bujao život kao u megapolisu. 

Aleksandar Vučić je rekao da je danas pozorište u Vranju jedno od tehnološki najmodernijih u Srbiji i da je rekonstrukcija zgrade bila inženjerski zahtevna. 

Dodaje da je Srbija izdvojila 173 miliona dinara a Grad Vranje 86 miliona, s tim što je grad dobar deo tih para opet dobio od Srbije. 

Vučić je naveo da je to bilo moguće zbog sprovedenih teških reformi 2014. i 2015. godine i danas ima više novca nego ranije a i plate kulturnim radnicima su 10 odsto više. „Održali smo reč“ 

Predsednik je rekao da ceni ljude koji poštuju svoju reč i da za njega reč ima jaču vrednost od ugovora.  

„Obavezali smo se da obnovimo ono što je godinama uništavano i održali smo svoju reč“, rekao je predsednik. 

Dodaje da su otvoreni i Narodni muzej u Beogradu i Muzej savremen umetnsoti koji beleže rekordne posete.  

„Širom države bude se centri kulture i nema države bez kulture“, napomenuo je predsednik i naveo da će se otvarati pozorišta i muzeji za „razliku of samozvane i lažne kulturne elite koja se trudila da rasproda bioskope, zatvori pozorišta i muzeje“.

Citirao je Boru Stankovića – „Ako si se uputio prema cilju i putem počeo zastajkivati i kamenjem gađati svakog psa koji laje na tebe, nikad nećeš stići na cilj“ i dodao: „Mi svoj cilj znamo i nikakva prepreka nas neće sprečiti da dođemo do njega“. Foto: PČINJSKI 017 – PORTAL

Izvor: rts.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *