Preventivne mere za borbu protiv droga od strane MUP-a

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je, povodom informacija koje su se pojavile na društvenim mrežama i u medijima da su se u Srbiji pojavile psihoaktivne supstance u obliku žvaka, tzv. kids droga i snus, da policijski službenici u prethodnom periodu nisu pronašli tzv. kids drogu, a da se razne droge u obliku raznobojnih tableta, koje podsećaju na bombone, pojavljuju već decenijama.

U saopštenju se navodi da pripadnici policije prilikom pronalaska bilo koje supstance za koju posumnjaju da je droga istu oduzimaju, nakon čega se vrši dalje veštačenje u Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku kako bi se utvrdilo da li se radi o psihoaktivnoj supstanci.

Snus je duvanski proizvod i ne nalazi se na Spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci koji je određen Pravilnikom o utvrđivanju Spiska psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, što znači da nije droga.

Shodno navedenom, potrebno je da roditelji razgovaraju sa svojom decom i da ih upozore da ukoliko dođu u kontakt sa ovakvim supstancama iste ne uzimaju.

Policijski službenici posebno prate bezbednosnu problematiku u školama i u zoni škola i u skladu sa tim preduzimaju sve potrebne radnje na suzbijanju svih oblika kriminaliteta, kao i niz preventivnih aktivnosti vezanih za borbu protiv droga.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je uputilo molbu roditeljima, kao i ostalim građanima, da pre deljenja ovakvih informacija posredstvom društvenih mreža iste dostave najbližoj policijskoj stanici, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *