RATNI VETERANI NA PROTESTU ISPRED SKUPŠTINE: Bili smo na braniku otadžbine – gde smo sada?

Foto: Facebook

U vreme početka jesenjeg sazedanja Skupštine Srbije, ratni veterani najvili su protest za 5. oktobar u 12 časova ispred parlamenta, nezadovoljni svojim društvenim položajem i najnovijim zakonskim rešenjima koja se tiču njihovih ljudskih prava, a koja su predviđena predlogom Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti, u vezi čega je, podsetimo, prva javna rasprava održana u Vranju.

Kako je najavljeno, pomenuti zakon je u skupštinskoj proceduri i trebalo bi da se o njegovom usvajanju odlučuje.

Vojni i policijski ratni veterani, ratni invalidi, porodice poginulih boraca zakazali su protest pod nazivom: „Bili smo na braniku otadžbine – gde smo sada?”
Nenad Stanić, ratni veteran sa Košara, potvrdio je da je skup uredno prijavljen kod nadležnih organa.

– Na osnovu Zakona o javnom okupljanju, radi izražavanja svojih mišljenja, stavova i zahteva u vezi ugroženih i uskraćenih ljudskih prava, mirno i slobodno, u subotu 5. oktobra u 12 časova, na platou ispred Skupštine Srbije, vojni i policijski ratni veterani, ratni invalidi, porodice poginulih boraca, okupiće se samostalno, bez političke ili bilo kakve druge pripadnosti.

Naglašavamo jedinu pripadnost otadžbini, i narodu za koji smo se u ovim poslednjim ratovima i borili. Cilj skupa je da se od nadležnih državnih institucija traži hitno rešavanje određenih zahteva koji se tiču cele boračke populacije i višedecenijskih uskraćenih ljudskih prava, ljudskih prava po ugledu na svet i najbližu okolinu – pojašnjava Stanić.

Zahtevi ratnih veterana su da se predlog nacrta Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti povuče iz procedure, da se ponovi rasprava i da se formira nova radna grupa.

Bujanovacka Banja


Zatim, da se skine ograničenje za posttraumatski stresni poremećaj  (PTSP) i ostale bolesti koje on prouzrokuje, sa dosadašnjeg ograničenja od pet godina za ostvarivanje boračko invalidskih prava.

Takođe, jedan od zahteva je i da Dan ratnih veteran bude Vidovdan i da se obeležava kao državni praznik.

Borci traže i da se borački dodatak ostvaruje za veterane do 60. godine života, a posle tog perioda usledio bi odlazak u boračku penziju, bez obzira na materijalni i socijalni status.

Nacionalne penzije za sve ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca, ali i formiranje posebnog boračkog ministarstva, na čijem bi čelu bio dokazani ratni veteran, kao i ukidanje boračka prava dezerterima, takođe su preduslovi za koje se veterani zalažu, kako bi postigli ostvarivanje svojih ljudskih prava.

– Pošto su učesnici skupa socijalna kategorija građana i nisu u mogućnosti da plaćaju takozvana privatna obezbeđenja, sami ćemo organizovati redarsku službu.

Procenjen broj učesnika je oko 100 ljudi iz čitave zemlje. U slučaju bilo kakvih promena obaveštavaćemo nadležnu policijsku upravu i ostale državne organe – najavljuje Stanić.

Skup će trajati do ispunjenja zahteva, odlučno najavljuju organizatori.

OK Radio

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *