Rekonstrukcija graničnog prelaza Preševo-Tabanovce biće završena pre početka leta

U današnjem saopštenju Vlade Republike Srbije navedeno je da će radovi na poboljšanju saobraćajnog pristupa na graničnom prelazu Preševo–Tabanovce, koji podrazumevaju proširenje pristupnih saobraćajnica sa srpske i makedonske strane, biti gotovi pre početka leta.

Ova delimična rekonstrukcija prelaza rezultiraće određenim ubrzanjem protoka vozila i smanjenjem zadržavanja građana na graničnom prelazu.

Radovi se izvode u okviru inicijative „Otvoreni Balkan”, koju je pokrenuo predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Rekonstrukcija prelaza je jedan od rezultata Memoranduma potpisanog između Vlade Republike Severne Makedonije i Vlade Republike Srbije, koji sadrži mere za ubrzanje kretanja vozila, ljudi i robe preko državne granice.

Sa makedonske strane radovi počinju danas, dok će sa srpske strane granice početi sledeće nedelje, a očekuje se da će biti završeni u prvoj polovini narednog meseca, pre početka turističke sezone. Pored toga što će dovesti do smanjenja gužvi na granicama, biće olakšana i trgovina između dve zemlje.

U periodu koji sledi očekuje se početak primene mera priznavanja sertifikata za vaganje teretnih vozila između uprava carina dveju zemalja, čime će biti skraćeno vreme za sprovođenje carinskih formalnosti.

Ove mere ubrzaće protok na graničnom prelazu Preševo–Tabanovce i smanjiće troškove putnika i privrednih subjekata, što će pozitivno uticati na međunarodnu trgovinu u čitavom regionu.

Ovo su samo neki od primera na koje se sve načine u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ ubrzava protok ljudi, robe i usluga i građanima i privredi štedi vreme pri prelasku državnih granica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *