Rok za podnošenje PPPDV 15 dana po isteku poreskog periodaMinistarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je, povodom dilema koje su se pojavile u delu javnosti u vezi sa rokom za podnošenje poreske prijave poreza na dodatu vrednost (PPPDV), da se ta prijava podnosi na način i u roku propisanom Zakonom o porezu na dodatu vrednost.

Zakon o porezu na dodatu vrednost u članu 50 stav 1 propisuje da obveznik podnosi poresku prijavu nadležnom poreskom organu na propisanom obrascu, u roku od 15 dana po isteku poreskog perioda.

Sa druge strane, Zakon o elektronskom fakturisanju uređuje elektronsko evidentiranje obračuna poreza na dodatu vrednost i u članu 4. stav 5. propisuje da se elektronsko evidentiranje obračuna poreza na dodatu vrednost u sistemu elektronskih faktura vrši za poreski period, u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost, u roku od deset dana po isteku poreskog perioda.

Obaveza podnošenja PPPDV i obaveza elektronskog evidentiranja obračuna poreza na dodatu vrednost u sistemu elektronskih faktura su dve različite obaveze čije (ne)ispunjenje dovodi do različitih pravnih posledica, u skladu sa zakonima koji ih uređuju, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *