Romski učenik poreklom iz Srbije greškom pohađao Specijalnu školu u Nemačkoj, sud presudio u njegovu korist, ima pravo na novčanu nadoknadu


News server Spiegel Online izveštava da je sud u Kelnu, Nemačka, odlučio da 21-godišnji tužitelj po imenu Nenad M., koji je Rom poreklom iz Srbije, zaslužuje naknadu zbog činjenice da je bio nepravilno preporučen da 11 godina pohađa “specijalnu školu” za decu s teškoćama u razvoju. Nenadu M. je prvi put bilo preporučeno da se upiše u “specijalnu školu” u Bavarskoj u dobi od sedam godina na osnovu testova inteligencije koji su mu bili dani na nemačkom jeziku, prenosi romea.cz.

U to vreme Nenad M. je kratko živeo sa svoom porodicom u Nemačkoj. Njegovi maternji jezici su bili romski i srpski.

Nakon što se porodica preselila iz Bavarske u Severnu Rajna-Vestfalija, Nenad M. je bio premešten u školu za decu s mentalnim invaliditetom, bez preispitivanja njegovih intelektualnih sposobnosti. Država Severna Rajna-Vestfalija sada mora platiti Nenadu M. naknadu za njihovu proceduralnu grešku.

Sudije su svoje odluke zasnivali na pretpostavci da Nenadu M., je bilo dopušteno pohađati redovnu školu, on bi ispunio sve zahteve za osnovnim obrazovanjem do dobi od 16 godina. Tako što je bio upisan u “specijalnu školu”, njemu je ta prilika bila uskračena, pa zbog toga ima posledice koje su štetne i odrazuju se na njegov profesionalni život.

Utvrđeno je da je država Severna Rajna-Vestfalija “prekršila svoje obveze”, a sudije su rekli da “Tokom godišnjeg pregleda potreba za podrškom, škola je trebala primetiti da podnositelj zahteva ne treba nikakvu podršku u području njegovog intelektualnog razvoja. “Procena koju je provela osnovna škola u Bavarskoj ne bi trebala više biti dovoljna da bi se Nenad M. mogao kvalifikovati za upis u “specijalnu školu” u Severnoj Rajni-Vestfaliji i odluka školske uprave da preporuče njegov upis nije dovoljno utemeljena u dokazima, tvrdi sud.

Uprkos činjenici da je Nenad M. i nekoliko njegovih instruktora više puta tražili od uprave “specijalne škole” da ga prerasporede u redovno obrazovanje, uspeli su tek nakon intervencije udruženja Mittendrin, koja zagovara inkluzivno obrazovanje. Nenad M. je tek nakon 11 godina obrazovanja u “specijalnoj školi”, dobio priliku da se prebaci u redovnu školu, koju je završio 2016. sa prosečnom ocjenom “1,6” (gde je “1” u njemačkom sistemu najviša ocena. ).

Tijekom prvog ročišta u proleće 2017. sud je još uvek bio skeptičan u vezi sa “hoće li tužitelj uspeti dokazati da, ako bi dobio odgovarajuću podršku od škole, završio osnovno obrazovanje u bilo kojem slučaju do dobi od 16 godina”. Odluka suda sada je u potpunosti uklonila te sumnje sa stola.

Udruga Mittendrin pozdravila je presudu. “Nenadova priča nije izolovani slučaj”, rekla je direktorka udruženja Eva-Maria Thoms.

“Znamo za druge koji su imali slično iskustvo. Zbog toga je potrebno istražiti” posebne škole “i otkriti druge slučajeve”, kazala je.

“Ne bi bilo odgovorno napustiti takve učenike njihovim sudbinama”, veruje Thoms. Da bi izračunao iznos naknade koju traži, Nenad M. je svoju tvrdnju utemeljio na pretpostavci da bi, da su ga škole pravilno procenile, završio obvezno (redovno) školovanje do dobi od 16 godina, a potom da bi mogao raditi.

Gubitak dohotka koji je nastao kao posledica kasnijeg završetka obveznog školovanja Nenada M. izračunato je na gotovo 40 000 eura. Dodatno je zatražio naknadu u iznosu od 20 000 eura za psihološku štetu koju je pretrpio kao rezultat ovog iskustva, osobito post-traumatskog stresa.

Odluka suda nije utvrdila iznos naknade štete koju mu se treba nadoknaditi. Nakon što presuda stupi na snagu, iznos naknade će biti predmet posebne rasprave, kazao je sud.

Kako bi odluka stupila na snagu, Severna Rajna-Vestfalija sada će morati ili odustati od mogućnosti žalbe na presudu ili će viši sud morati izreći svoju odluku. “U tom trenutku biće potrebno proceniti koje su konkretne psihološke posledice pogrešnog ustupanja tužitelja toj školi”, kazao je potparol suda.

Izvor:Romski portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *