Slatko od groždja



Neophodni sastojci za pripremu slatkog su:

  • 1 kilogram groždja (crno ili belo, ili kombinacija – po želji)
  • 700 grama šećera
  • 100 mililitara vode
  • 1 limun

Postupak pripreme slatkog:

Dakle, odabrano groždje je potrebno oprati pod mlazom hladne vode, zatim očistite od petiljki. Ostavite da se groždje ocedi.

Za to vreme, dok se groždje cedi, vi pripremite sirup u kojem će se kuvati.

U odgovarajućoj šerpi pomešajte šećer i vodu, pa stavite na umerenu temperaturu da se kuvaju. Od trenutka kada provri, kuvajte dalje još 10ak minuta, pa onda ubacite pripremljeno groždje. Promešajte blagim pokretom, da se groždje obloži sirupom. Ostavite da se kuva dalje, takodje na umerenoj temperaturi.

Tokom krčkanja će se stvarati pena, a vi je uredno skupljajte.

Nakon nekih pola sata, manje-više, to opet zavisi od vaše ringle, slatko bi trebalo da je gotovo. A, znaćete da je gotovo kada kapi sirupa postanu guste otprilike kao med, možda za nijansu redje. Tada sklonite sa ringle, pa dodajte kriške limuna. Promešajte, pa ostavite par minuta da se slatko prohladi.

Toplo slatko pažljivo sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite pa umotajte u neko ćebe ili deblju krpu, prekrivač. Šta god. Bitno je da budu ušuškane. Ostavite ih da se tako ohlade na dnevnoj temperaturi, potpuno.

Tek kada se slatko potpuno ohladi, odložite u frižider, ili špajz, to jest na neko tamno i hladno mesto.

Receptopedija.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *