Slatko od kivija – najbolji receptPotrebni sastojci:

  • 1 kilogram kivija
  • 500 grama šećera
  • 200 mililitara vode

Postupak pripreme:

U odgovarajućoj šerpi pomešajte šećer i vodu, pa stavite da se kuvaju na umerenoj temperaturi. Od trenutka ključanja, kuvajte dalje uz povremeno mešanje oko 20 minuta, odnosno onoliko koliko je potrebno da se napravi sirup.. Trebalo bi da bude nešto redji od meda, da onako pada sa kašike kap po kap..

U medjuvremenu pripremite i kivi – oljuštite, pa isecite na polovine.

Ono što je bitno jeste da birate kivi koji je taman zreo, malo tvrdji, bolje nego mekan jer će se raspasti tokom kuvanja i slatko neće biti baš reprezentativno, a ni ukusno. Isto tako, nemojte koristiti nezrele plodove, jer ni u tom slučaju slatko neće biti nešto mnogo ukusno. U suštini, kakav kivi volite da jedete kao svež, takav iskoristite za pripremu.

Bivoda Bujanovac


Sada kada je sirup spreman i kivi očišćen, spuštajte kivi u slatko i kuvajte dalje na najnižoj temperaturi oko pola sata. Videćete kako kivi postaje mekši, ali pazite da se ne prekuva i ne raspadne. To sada morate da ispratite prema vašoj ringli, jer nije svaka ista. Okvirno se kuva pola sata.

Gotovo slatko sklonite sa ringle, pa dok je još toplo sipajte u sterilisane tegle. Dobro ih zatvorite, pa sledi pasterizacija.

U odgovarajućoj šerpi na dno stavite krpu, pa poredjajte tegle sa slatkim. Nalijte vode do malo manje od polovine tegli, pa stavite šerpu na ringlu, na najnižu temperaturu. Ostavite slatko da se pasterizuje tako 20-30 minuta, opet zavisi od vaše ringle. Pratite takodje da tegle ne popucaju.

Sklonite sa ringle, pa pasterizovano slatko sada umotajte u ćebe, i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi oko 24h. Nakon što se slatko potpuno ohladilo, odložite ga u špajz ili gde inače držite zimnicu. To je naravno neko hladno i tamno mesto.

Prijatno!

Receptopedija.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *