Srbija spremna da zaštiti srpski narod na Kosmetu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su u akciji specijalne jedinice NJSO, bivše ROSU i FIT, uhapšene 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti na severu Kosmeta, mahom pripadnici kosovske policije. Vučić je u Skupštini Srbije, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, istakao da je reč o pokušaju potpune kriminalizacije našeg naroda, koji je uznemireniji nego ikad, piše na sajtu Vlade Srbije.

On je precizirao da su do sada na teritoriju severa Kosova i Metohije specijalne jedinice upale sa 73 uglavnom oklopna vozila, dok više od 50 vozila čeka u južnoj Mitrovici, 15 na teritoriji opštine Srbica, dok je osam već upućeno preko brda na teritoriju opštine Zubin Potok.

Beograd je, kako je podsetio, imao saznanja da će se to dogoditi, tako da je domaćoj i međunarodnoj javnosti i predstavnicima EU još 17. maja predočeno da Albanci pripremaju hapšenje više desetina lica na severu Kosmeta pod izgovorom borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, što će izazvati veliku uznemirenost i strah kod Srba.

Predsednik je preneo da je i dalje veoma teško stanje u Zubinom Potoku, gde se nenaoružani Srbi suprotstavljaju pripadnicima albanskih ekstremističkih grupa, odevenih u uniforme specijalnih jedinica. Ako dođe do bilo kakvog ozbiljnijeg ugrožavanja poretka i života Srba na Kosmetu, Vojska Srbije će zaštititi narod, poručio je Vučić i potvrdio da su vojne i policijske jedinice u punoj pripravnosti, stoji na sajtu Vlade Republike Srbije.

Izvor: Sajt Vlade Republike Srbije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *