Srpska Nova godina ili Pravoslavna (Julijanska) Nova godina


Pravoslavna Nova godina ili Julijanska Nova godina, a kod nas najpoznatija kao Srpska Nova godina, dočekuje se (praznuje) u noći 13. na 14. januara po gregorijanskom kalendaru.

Razlika između dva kalendara, Gregorijanskog i Julijanskog je 13 dana, tako da je tog datuma 1. januar po Julijanskom kalendaru.

I pored toga što se ne računa kao zvanična Nova godina, ona se obeležava u svim balkanskim zemljama u kojima žive prasvoslavni narodi.

Ona se slavi i u Rusiji, Belorusiji, Moldaviji, Jermeniji, itd.

Tokom istorije Srbi su slavili po narodnim običajima, ali je Turska vladavina na ovim prostorima ostavila traga, bilo je zabranjeno da se slave i poštuju srpski običaji i tradicija.

Tek u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca zvanično je prihvaćen gregorijanski kalendar ili „novi“ tzv. Zakonom o izjednačavanju starog i novog kalendara od 10. januara 1919. godine. Na osnovu ovog Zakona predviđeno je da u zemlji od 15. januara prestaje da važi „stari“ kalendar i počinje da se koristi „novi“.

U periodu posle Drugog svetskog rata, za vreme komunizma ponovo je došlo do zabrane proslave Srpske Nove godine, jer je tadašnja ideologija akcenat stavljala na Jugoslovenstvo a kako bi se smanjio uticaj Srpstva.

Što se tiče Rusije, ona je sa Petrom Velikim zadržala julijanski kalendar ali je dekretom određeno da 1. januar bude početak godine (do tada je početak godine bio 1.septembra).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *