Šta je erotomanija i koliko može biti opasna?

Možete pomisliti da se radi o osobama koje su preterano opsednute erotikom ali zapravo nije tako. Erotomanijaci su po definiciji preterano odnosno nerealno zaljubljeni pojedinci koji iskreno veruju da im je ljubav uzvraćena. Ova opsesivna vrsta ljubavi može da bude vrlo opasna jer zaslepljenost takve osobe navodi na različite radnje koje se u većini slučajeva predmetu njihove opsesije neće dopasti.

Najjednostavniji primer su fanovi poznatih ličnosti koje ih poput uhoda slede kuda god da krenu, verujući da između njih postoji neka vrsta povezanosti i ljubavi. Ove osobe su u stanju istu da obasipaju poklonima, pažnjom i „ljubavlju“ u svim mogućim oblicima do te mere, da ista vrlo često mora sudski da traži zabranu prilaska. Jednostavno objašnjenje da između njih nema i nikada neće biti ništa, nije niti dovoljno niti učinkovito.

Isto tako erotomanija ne mora ići toliko u krajnost i do te mere biti ispoljena. Najveći broj ljudi koji pate od ovog prisjološkog poremaćaja iskazuju samo ekstremni vid zaljubljenosti u nekog, svima oko sebe, sem osobi u koju su zaljubljeni. Naime, ukoliko se radi o nekoj slavnoj ličnosti koju često prikazuju na TV-u, isti će verovati da im se ona obraća u šiframa koje samo oni raspoznaju i primećuju, objavljujući im na taj način svoju ljubav. U sopstvenoj glavi erotomanijaci smišljaju razloge zbog kojih nisu sa voljenom osobom, uprkos njihovoj „velikoj obostranoj ljubavi“.

Nikako nemojte pomisliti da pripadate ovoj skupini ukoliko ste jednostavno zaljubljeni u nekog a svesni ste da taj neko nije u vas. Bitna razlika je u tome, što erotomanijaci čvrsto veruju da im je ljubav uzvraćena i da data osoba oseća isto što i oni. Piše Muški magazin.

Ova pojava se češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Iste su sklone još u tinejdžerskom dobu da obožavaju glumce i pevače, ćvrsto verujući u njihovu ljubav i fantazirajući o zajedničkoj budućnosti. Naravno da malo mašte nije na odmet ali ako ista pređe u opsesiju, stvar je vrlo opasna. Takođe čak i ako ih zaobiđe ovaj period, žene u tridesetim godinama su sledeća kategorija koja najčešće boluje od ovog vida psihičkog poremećaja.

One naime, bile udate ili ne, čvrsto veruju da je njihov advokat, lekar ili neki politčar na važnom položaju smrtno zaljubljen u njih, ali da razume se zbog nekih „viših“ razloga ne mogu trenutno da budu zajedno. Ovakve žene su sklone tome da svuda oko sebe vide znakove koji im ukazuju da je ljubav prisutna. Ako kojim čudom pomenuti muškarac obuče odelo u njenoj omiljenoj boji, to je siguran znak i slično. Takođe nije retkost da veruju u „razgovor“ putem misli, odnosno da veruju da mogu znati šta data osoba misli, kad već naravno „znaju“ šta oseća.

Najopasniji su oni pojedinci koji postanu toliko odvažni da se ne libe da uklone sve prepreke kako bi bili sa voljenom osobom. Oni će čvrsto verovati da npr žena muškarca kog one vole odbija da mu da razvod iako je on više ne voli i želi da bude sa ovom drugom. Iste vrlo često počnu da uznemiravaju supruge ili devojke datih muškaraca, sa ciljem rastave braka ili prekida veze za koju veruj da je besmislena, iako im niko nije dao povoda za to.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *