Sutra je VIDOVDAN

Sutra se proslavlja Vidovdan, značajan datum u srpskoj istoriji ali i veliki praznik Srpske pravoslavne crkve. On se obeležava kao tužan praznik a u Hramovima SPC se obavljaju pomeni za sve postradale u ratovima. To je državni praznik u Republici Srbiji. Vladičin Han Vidovdan proslavlja kao svoju gradsku slavu i nakon svete Liturgije se tradicionalno organizuje litija, rezanje slavskog kolača i trpeza ljubavi.

Vidovdan je posvećen svetom knezu Lazaru, vladaru Moravske Srbije koji je mudrom politikom okončao srpsko – grčki crkveni raskol, ojačao svoju vojsku i obezbedio period mira i stabilnosti nakon dužeg vremena (posle propasti srpskog carstva). Knez Lazar je uzivao veliki ugled i poverenje svoga naroda i svestenstva.

Vidovdan za sve Srbe ima veliku simboliku a osim Kosovskog boja, na ovaj praznik su se odigrali i drugi značajni dogadjaji u različitim vremenima, sistemima i epohama (Sarajevski Vidovdan 1914. Vidovdanski Ustav Kraljevine SHS).

Njegova svetost patrijarh srpski Gospodin Gospodin Porfirije služiće svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanici. Nakon svete liturgije, patrijarh će na Gazimestanu služiti parastos srpskim junacima stradalim u kosovskoj bici 1389.godine. Patrijarh će u drugom delu dana napustiti teritoriju Kosova i Metohije i otići u Kruševac (prestonici države kneza Lazara).

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *