Svečanom akademijom obeleženo 70 godina OŠ,,Vuk Karadžić“

Povodom 70. godina od osnivanja OŠ ,,Vuk Karadžić” i 144. godine prosvetne tradicije u Vranju u pozorištu ,,Bora Stanković” održana je svečana akademija.

U ime Ministarstva prosvete svečanosti je prisustvovao Branko Ružić, ministar prosvete, koji je izrazio zadovoljstvo zbog boravka u Vranju ovim lepim povodom.

Na akademiji je govorio gradonačelnik dr Slobodan Milenković, podsetivši da je ova škola svoj prosvetni život počela još pre oslobođenja Vranja od Turaka, da pod sadašnjim imenom radi od 1952. godine.

U decenijama koje slede, Osnovna škola ,,Vuk Karadžić” ide u korak sa promenama i prati savremene trendove u obrazovanju i vaspitanju. Izuzetnu reputaciju škole prate uspesi učenika iz svih nastavnih predmeta na najvišim rangovima takmičenja. Obrazovanje jeste jedan od temelja moderne države. Onog društva koje se zasniva na idejama progresa i nauke. Zato u obrazovanje treba ulagati, a relevantne institucije jačati. To je i princip gradskog rukovodstva. Kontinuirano ulažemo u obnovu škola, vrtića i drugih ustanova od značaja za razvoj obrazovanja i vaspitanja”, rekao je gradonačelnik.

Takođe, podsetio je da je OŠ ,,Vuk Karadžić” kompletno renovirana 2017. godine i da su zahvaljujući Vladi Republike Srbije, Kancelariji za javna ulaganja i Gradu, za ove namene uložena sredstva u iznosu od oko 60 miliona dinara.

Škola ,,Vuk Karadžić” danas obeležava veliki jubilej, 70 godina rada škole pod ovim imenom i prosvetne delatnosti koju baštinimo duže od 140 godina. Škola je iznedrila generacije vrsnih i svetski priznatih stručnjaka. Školstvo na ovom prostoru je toliko značajnije i važnije, jer određuje posebnost ovog dela države i temelj jer i čuvar tog identiteta. Članovi kolektiva, posvećenici provetarskog rada, lokalna samouprava i Ministarstvo prosvete svakodnedno ulažu veliki napor u cilju poboljšanja kvaliteta obrazovno vaspitnog procesa. Inovacije u radu, integrisani rad, rekonstrukcija i opremanje škole, prilagođavanje nastave individualnim potrebama učenika, razvijanje metodologije umeća, prenošenje funkcionalnog znanja, ali negovanje osećaja zajedništva, kulturne i verske tolerancije smernice su rada jedne od najstarijih škola u ovom delu Srbije” , istakla je direktorka OŠ ,,Vuk Karadžić” Marina Stojanović.

Na svečanosti su dodeljene zahvalnice za svestranu pomoć u radu i razvoju OŠ ,,Vuk Karadžić”: ministru prosvete Branku Ružiću, gradonačelniku grada Vranja dr Slobodanu Milenkoviću, zamenici gradonačelnika Zorici Jović, rukovodiocu školske uprave Leskovac Marini Ilić, republičkoj prosvetnoj inspektorki Danijeli Mitić, i drugim zaslužnim pojedincima.

U kulturno umetničkom programu nastupili su učenici OŠ ,,Vuk Karadžić”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *