Top 5 jezika koje je najkorisnije znatiUčenje stranih jezika nije jednostavno. To je dugotrajan i složen proces. Iziskuje mnogo truda ali takvo se ulaganje uvek isplati. Osim što učenjem stranih jezika možete unaprediti svoje kognitivne sposobnosti, poboljšati pamćenje, odložiti simptome Alchajmerove bolesti, jačati auditivne sposobnosti kao i bolje vladati koncentracijom, poznavanje stranih jezika otvara mnoga vrata u poslovnom svetu.

S obzirom na globalno tržište rada, učenje stranih jezika može značajno povećati vaše šanse za zaposlenje. Ako se potencijalnom poslovnom partneru obratite na jeziku s njegovog govornog područja, to će zasigurno pokazati bolje rezultate i ostaviti snažniji utisak na sagovornika. Imajući sve to na umu, donosimo vam pet jezika koje je najkorisnije znati ako želite da povećate svoje šanse na globalnom poslovnom tržištu.

1.Engleski


Naravno, na prvom je mestu engleski jezik. Verujemo da niste iznenađeni i da vam nisu potrebna detaljna objašnjenja. Smatra se da je ukupan broj govornika engleskog jezika preko 600 miliona. Govori se u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu itd. Jednostavno rečeno, engleski bi trebalo da bude drugi maternji jezik svima u poslovnom svetu.

2.Nemački

Nemačka ima najbolje razvijenu ekonomiju u Europi. Najveći je trgovački partner Sjedinjenih Američkih Država i izvozi sve što možete zamisliti – vozila, hemijske proizvode, metale itd. Kao što smo rekli, među prvima je u Europi a četvrto najbolje mesto je u svetu (odmah nakon Kine, SAD-a i Japana). Nemački je jedanaesti najčešće govoreni jezik na svetu. Govori se u Nemačkoj, Austriji i nekim pokrajinama Švajcarske. Uz engleski i francuski, nemački je i službeni jezik Evropske Unije.

3.Kineski

Treće mesto zauzima kineski – maternji jezik populacije od gotovo bilion ljudi. To nas ne čudi ako uzmemo u obzir da je kineska ekonomija jedna od najbrže rastućih na svetu. Osim što je Kina najmnogoljudnija zemlja na svetu i industrijski div, to je veoma važna svetska civilizacija. Stara je preko pet hiljada godina i ima značajan kulturološki uticaj na čitav svet. Kod učenja kineskog, osim pisma koje često predstavlja prepreku, potrebno je uhvatiti se u koštac i s tonovima. Naime, tonalnost je veoma važan element kineskog jezika. Kineske reči imaju pet naglasnih tonova zavisno od čega se menja i samo značenje reči.

4.Španski

Španski – jedini evropski jezik s više izvornih govornika od engleskog. Osim velikog broja govornika, obuhvata i veliko geografsko područje. Naime, španski je službeni jezik u dvadesetak zemalja i treći jezik na svetu po korišćenju. Nakon engleskog, to je najvažniji jezik u SAD-u i Europi. Zahvaljujući uticaju tržišta Meksika, Argentine, Čilea, Perua, Španije i drugih zemalja u kojima se govori španski, ovaj relativno jednostavan indoevropski jezik zauzeo je četvrto mesto na našoj lestvici.

5.Ruski

Veliki broj govornika, brojne poslovne prilike i značajno tržište nametnuli su se kao dobar razlog za učenje ruskog jezika. Poznavanje ruskog jezika povećaće vašu konkurentnost na domaćem i inostranom tržištu pa će vam dobro doći u turizmu, energetskom sektoru, ekonomiji, finansijama i računovodstvu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *