Trgovište: Na Petrovoj gori položeni venci palim borcima

Predsednica opštine Trgovište Miljana Zlatković Stojanović je sa delegacijom položila venac palim borcima na Petrovoj gori, 7. jula.
Ovaj događaj važan je i obeležavava se jer su baš na ovom mestu, jula 1944. godine udružene brigade, 8. Srpska udarna, 3. Makedonska i 3. Kosovska likvidirali fašistički bugarski bataljon.

Pčinjski partizanski bataljon bio je deo Osogovske grupe, koja je bila razmeštena 17. juna u okolini Novog Gloga, dan kasnije se već nalazila u okolini Koćura-Novog Gloga-Petrova gora. Uskoro je ova grupa dobila pojačanje sa još dva bataljona, Prvo bataljon Treće makedonske brigade i Treći bataljon Prve kosovske brigade.

Operativni štab je uvideo kakva je situacija na terenu već 19. juna. Bugarske trupe su već bile zaposele okolna brda, u garnizonu Sv. Ilija bio je jedan bataljon 52. pešadijskog puka, dok je drugi zauzeo Tekiju. Izgledalo je kao da će biti formiran obruč i moralo se nešto preduzeti da bi se namera neprijatelja preduhitrila.

U ranim jutarnjim časovima, čim je primećen pokret bugarskog bataljona iz pravca Tekije prema Novom Glogu, partizanske snage su uspele da presretnu neprijatelja koji je bio primoran da se kreće uskom stazom duž planinskog grebena preko Gramade i proteže se sve do Svetog Ilije, koji se nalazi na petnaestak kilometara jugoistočno od Vranja.

Zbog svojih ranijih neuspelih pokušaja, kao i ovog na Petrovoj gori neprijatelj je svoj bes iskalio na civilnom stanovništvu okolnih sela – Babina poljana, Korbul, Vitobor, Stari i Novi Glog, koji su bili spaljeni.

Foto: Služba za odnose sa javnošću opštine Trgovište

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *