U kojoj pozi najčešće spavate – otkrijte kako ona utiče na vaše zdravlje


Za dobar san i način na koji se budimo ujutro, pozicija spozicija je ključna, jer svaka poza utiče na određeni način našeg zdravlja. U sledećim redovima ćete videti neke prednosti i mane najčešćih položaja spavanja.

SPONZOR OBJAVE

Bivoda Bujanovac

Na leđima sa rukama ispruženim prema telu

Spavanje na leđima sa rukama je smatrano jednim od najboljih položaja za spavanje. Ako bolujete od bolova u leđima ili vratu, poželjno je da koristite ovaj položaj za spavanje i, naravno, izaberite odgovarajući jastuk.

Iako ćete se ujutru probuditi sveži i sa manje bolesti ili trenutnih bolova u kičmi, ovaj položaj u spavanju ima neke mane. Nije pogodan za ljude koji pate od apneje ili hrkanja.

Kao morska zvezda

Ovaj položaj za spavanje je takođe dobar ako patite od bolova i napetosti u leđima. Bilo da su vam ruke na boku, gore ili oko jastuka, spavanje na ovaj način može vam doneti mnoge zdravstvene beneficije. Ne samo da ćete smanjiti bol u vratu, već i odložiti pojavu bora ili smanjiti rizik od kožnih osipa na licu.

Uprkos navedenim argumentima, ovaj položaj za spavanje može biti razlog za hrkanje, i zavisno od toga kako podižete ruke, vršite pritisak na živce u ramenima i uzrokujete bol.

Fetalni položaj

Položaj fetusa smatra se jednim od najpogrešnijih spoza za spavanje. Iako većina ljudi spava na ovaj način, može stvoriti mnogo problema sa leđima i vratom, ali i usporiti duboko disanje tokom sna. Ovaj položaj za spavanje dobro je da se izbegava kod trudnica.

Spavanje na stomaku i malo na jednoj strani

Smatra se da spavanje u ovom položaju pozitivno utiče na probavni sistem, ali je takođe dokazano da može rešiti problem hrkanja. Međutim, postavljanje glave na jednu ili drugu stranu može dovesti do napetosti u vratu. Takođe, spavanje u stomaku povećava rizik od bora.

Sa debelim jastukom

Bez obzira na poziciju u kojoj spavate, manje ćete boli imati, ako vaše telo bude privijeno uz meki jastuk. Na primer, spavanje sa jastukom između butina je izbor mnogih trudnica. Spavanje na stomaku i na jednoj strani, tako da je pola tela na mekom jastuku, takođe može pružiti udobnost tokom sna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *