Unos vitamina D putem hrane je veoma važan u zimskim mesecima


Dolazak hladnijih dana tokom jeseni i zime i manjka sunčeve svetlosti koja je najveći izvor vitamina D, prouzrokuje imunološke i druge probleme u organizmu. Da bismo to sprečili, neophodno je da u dnevni meni uvrstimo namirnice koje ovaj vitamin sadrže u izobilju.

Prema pisanju Lepota i zdravlje, pored toga što jača imunitet i poboljšava raspoloženje, vitamin D umanjuje rizik od nekih autoimunih bolesti, štiti nerve i mišiće. Neke studije su pokazale da smanjuje rizik i od nekih vrsta kancera. ‌‌‌‌Simptomi manjka vitamina D u organizmu su individualni. Pored bolova i grčeva u mišićima, osobe osećaju umor, slabost i promene raspoloženja. Ipak, mnogi nemaju nikakve simptome.

Namirnice bogate vitaminom D

Plava riba

Plava riba poput lososa, pastrmke i skuše omogućava nam 100% dnevne potrebe za vitaminom D. Druga sveža riba koja sadrži ovaj vitamin jesu som, šaran, sabljarka kao i morski plodovi.

Riba iz konzerve

Haringa, sardine i tuna takođe sadrže vitamin D, a svakako su pristupačnija opcija od gore navedenih vrsta ribe. Ipak, riba u konzervi sadrži i metil-živu, toksin koji se nalazi u ribi, pa nemojte jesti ovu vrstu ribe više od dva puta sedmično!

Ulje od jetre bakalara

Riblje ulje generalno sadrži vitamin D, a bakalar je na prvom mestu. Savet je da uzimate kašiku ribljeg ulja dnevno (na svu sreću, danas postoje i kapsule!)

Pečurke

Ukoliko ne volite ribu ili ste vegan, vitamin D možete konzumirati u vidu pečuraka.

‌Jaja

Jaja su takođe dobar izvor vitamina D, ali se ovaj vitamin nalazi isključivo u žumancetu!

Mleko

Kravlje mleko sadrži dovoljnu količinu vitamina D, ali ukoliko ste vegan, ovaj vitamin se dodaje i u alternativne opcije poput sojinog, bademovog ili ovsenog mleka. Proverite na ambalaži.

Jogurt

Šolja ovog napitka sadrži oko 20% dnevne potrebe za vitaminom D, a umesto jogurta, veganska varijanta je tofu.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *