Usamljenost kao uzrok bolestiViše puta je dokazano da okolina u velikoj meri može da utiče na to kako se osećamo, kako živimo, kao i od čega ćemo oboleti. Isto tako utiče i usamljenost.

Nakon više istraživanja, naučnici su došli do zaključka da usamljenost na specifičan način utiče na naš organizam i pokreće određene procese u našem telu koji mogu povećati šanse da obolimo od nekih bolesti.

S tim u vezi, došlo se i do zaključka da usamljeni ljudi žive kraće od onih koji imaju društvo.

Neka od novih istraživanja su pokazala na koji način usamljenost utiče na naše zdravlje. Naime, usamljenost utiče a razvoj belih krvnih zrnaca, čime se urušava naš imuni sistem, a prirodna borba protiv bolest zakazuje.

Bivoda Bujanovac


Slabiji imunitet dovodi do toga da lakše podlegnemo upalama i oboljevanju od različitih bolesti, a kada su starije osobe u pitanju – usamljenost može prouzrokovati niz fizičkih i mentalnih poremećaja.

Kada smo u društvu i kada smo socijalni, kada razgovaramo i delomo svoja znanja i razmišljanja, tada imamo priliku da svoje probleme podelimo sa drugima, da radimo na sebi, a i više razmišljamo – što sve zajedno čini da se naš organizam bori sa svim što ga ugrožava.

Dovoljno je samo da nam nedostaje društvo i neko sa kim bismo delili svakodnevicu i da naše telo nema taj podsticaj da se bori.

Edukacija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *