VITEŠKI KAO NA DVORU NEMANJIĆA: Festival srednjovekovne kulture u Vranju Kesar festPčinjski okrug, Vranje, 10. avgust 2019. (PČINJSKI 017 – PORTAL) – Međunarodni festival srednjovekovne kulture „Kesar fest“, drugi po redu počeo je u Vranju. Festival ima za cilj da predstavi običan život, a posebno svečane događaje koji su se obeležavali na dvorovima slavnih Nemanjića. 

Na taj način, istovremeno se radi na promociji veštine i zanata iz doba srednjeg veka, očuvanju tradicije i kulturno – istorijskog nasleđa. Festival je otvoren u petak i trajaće do nedelje. Najpre je priređen defile viteških družina, od Gradske crkve, preko Karađorđeve ulice, do sportskih terena Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju. Nakon defilea održana je svečana smotra viteških družina i učesnika, pokazna vežba i bohurt borbe.Viteške družine iz Kraljeva, Stalaća, Beograda, Gračanice, Mađarske će imati priliku da posetiocima prikažu svoje srednjevekovno oružje, opremu kao i umetnost borbe.

Gosti iz Sente njih četrnaestoro, “10 vitezova i četiri dvorske dame” su učesnici manifestacije. „Svi smo tu sa jednim ciljem, da sačuvamo tradiciju čuvamo vreme Prvog Karla Roberta Anžujskog”, kaže Edina Piri iz Udruženja “Sveti Longinus” za očuvanje srednjovekovne baštine. „Trudimo se da sačuvamo sve ono iz XIII i XIV veka“ dodaje njen kolega Danijel Pastor. Biće održani turniri u bacanju koplja, sekire, buzdovana, turnir u streličarstvu i turnir u Bohurtu.

Predviđen je kulturno umetnički program kao i parti za učesnike i posetioce. U Gradskom parku izloženi su na tezgama ukrasni predmeti izrađeni u tehnici dekupaž, ručni rad, grnčarija. Svečana dodela zahvalnica i medalja planirana je u nedelju kada se festival zatvara. Viteški kamp u Gradskom parku biće otvoren za posetioce. Organizatori festivala su Turistička organizacija grada Vranja i Viteška družina „Žuta sova“ iz Vranjske Banje. Pokrovitelj manifestacije je Grad Vranje.

Izvor: kurir.rs

Foto: FB, Služba za odnose sa javnošću Grada Vranja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *