Zaštita dece i mladih na društvenim mrežama

Deca provode više vremena na mreži nego ikada ranije. Svakih pola sekunde, dete na svetu prvi put izađe na neku od društvenih mreža! Ovo je stvorilo neviđene prilike za decu i mlade da komuniciraju, uče, druže se i igraju, izlažući ih novim idejama i raznovrsnijim izvorima informacija.

Ali sa ovim prilikama dolaze i ozbiljni rizici. Sajber maltretiranje i drugi oblici vršnjačkog nasilja mogu uticati na mlade ljude svaki put kada pristupe društvenim medijima ili platformama za razmenu poruka. Više od trećine mladih ljudi u 30 zemalja prijavilo je da su doživeli maltretiranje putem interneta, a svaki peti je zbog toga izostajao sa nastave u školi.

Kada su onlajn, deca i tinejdžeri mogu biti izloženi govoru mržnje i nasilju, uključujući poruke koje podstiču samopovređivanje, pa čak i samoubistvo. Mladi korisnici interneta su takođe podložni regrutovanju od strane ekstremističkih i terorističkih grupa.

Digitalne platforme se takođe koriste za širenje dezinformacija i teorija zavere, koje imaju štetan uticaj na decu i adolescente. Najveću zabrinutost izaziva pretnja seksualne eksploatacije i zlostavljanja na mreži. Za one koji seksualno maltretiraju decu nikada nije bilo lakše da kontaktiraju svoje potencijalne žrtve, podele slike i podstaknu druge da počine zločine. Oko 80% dece u 25 zemalja izjavilo je da se osećaju u opasnosti od seksualnog zlostavljanja ili eksploatacije na mreži.

Deca takođe mogu biti izložena riziku kada tehnološke kompanije krše njihovu privatnost radi prikupljanja podataka u marketinške svrhe. Marketing deci putem aplikacija – i prekomerno vreme ispred ekrana – mogu ugroziti zdrav razvoj deteta.

Inicijativa za zaštitu dece na mreži (COP) je mreža sa više zainteresovanih strana koju je stvorila Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) da podigne svest o bezbednosti dece na mreži i razvije praktične alate za pomoć vladama, industriji i prosvetnim radnicima. ITU Vodič za onlajn zaštitu dece je sveobuhvatan skup preporuka za sve relevantne zainteresovane strane o tome kako da doprinesu razvoju bezbednog i osnažujućeg onlajn okruženja za decu i mlade.

Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) se udružio sa platformama društvenih medija kako bi odgovorio na neka od najčešćih pitanja o sajber maltretiranju i pružio savete o tome kako da se borimo protiv njega. Ova inicijativa UNICEF-a ima za cilj da stane na kraj sajber maltretiranju.

Svakog prvog četvrtka u novembru, Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja i maltretiranja u školi, uključujući i kibernetičko nasilje, prepoznajući da nasilje u školi u svim njegovim oblicima predstavlja kršenje prava dece i adolescenata. za obrazovanje, zdravlje i dobrobit. Ovaj dan pruža priliku zainteresovanim stranama širom sveta da pojačaju napore da učenici budu bezbedni u školi i na mreži.

UNICEF sprečava i reaguje na onlajn seksualnu eksploataciju dece na državnom i globalnom nivou. Podržava koordinisane nacionalne odgovore na onlajn seksualnu eksploataciju dece u više od 20 zemalja koristeći model globalnog saveza VePROTECT, jačajući kapacitet lokalnih stručnjaka za pružanje usluga žrtvama.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO), u svom izveštaju iz 2022. o sprečavanju nasilja nad decom na mreži, fokusira se na seksualno zlostavljanje dece, uključujući doterivanje i seksualno zlostavljanje, kao i maltretiranje i uznemiravanje putem interneta. Izveštaj naglašava važnost sprovođenja obrazovnih programa koji su namenjeni deci i roditeljima.

Trgovina ljudima je zločin u kome se ljudima trguje i iskorišćavaju za ličnu korist. Trgovci ljudima su postali vešti u korišćenju onlajn platformi za regrutovanje žrtava i privlačenje klijenata. Deca i adolescenti su podložni obmanjujućim trikovima u potrazi za prihvatanjem, pažnjom ili prijateljstvom, a trgovci ljudima ih često neguju na društvenim mrežama. Kancelarija Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC) podržava države članice u njihovim naporima da spreče i suzbiju trgovinu ljudima, uključujući i aktivnosti podizanja svesti o bezbednosti na mreži usmerene na decu i adolescente.

UNESCO predvodi globalne napore za razvoj regulatornih rješenja za poboljšanje pouzdanosti informacija na digitalnim platformama suočenih sa rastućim dezinformacijama. U februaru 2023. godine, agencija UN održala je konferenciju o Internetu za pouzdane informacije, na kojoj se raspravljalo o skupu globalnih smernica koje imaju za cilj stvaranje bezbednog i bezbednog onlajn okruženja za korisnike uz zaštitu slobode izražavanja i pristupa informacijama. Smernice pozivaju digitalne platforme da prepoznaju svoju posebnu odgovornost prema deci. Zato što se formiranje ličnosti dešava u detinjstvu. Istovremeno, mogućnosti dece da utiču na usvajanje mera politike su izuzetno ograničene.

UNESCO je takođe vodeća agencija UN za promovisanje medijske i informatičke pismenosti (MIL), koja omogućava ljudima da kritički razmišljaju o informacijama i koriste digitalne alate. UNESCO nastoji da opremi mlade ljude veštinama medijske i informatičke pismenosti kako bi postali aktivni učesnici u kreiranju i širenju znanja i informacija o resursima IMP. UNESCO je od 2016. godine domaćin Foruma o agendi mladih kako bi pomogao mladima da saznaju o najnovijim dešavanjima u IMP. Ovo je deo godišnje Globalne nedelje medijske i informatičke pismenosti, važna prilika za zainteresovane strane da razmisle o i proslavljaju napredak postignut ka medijskoj i informatičkoj pismenosti za sve.

Prava deteta su sadržana u Konvenciji o pravima deteta. Komitet UN za prava deteta (CRC), koji prati primenu Konvencije, odredio je kako treba tretirati mlade ljude i decu u digitalnom svetu i kako treba štititi njihova prava. Komitet se konsultovao sa vladama, civilnim društvom i više od 700 dece i adolescenata u 27 zemalja, pitajući ih kako digitalne tehnologije utiču na njihova prava i koje akcije bi želeli da se preduzmu kako bi ih zaštitili.

Komitet je preporučio državama da preduzmu snažne mere, uključujući zakone, kako bi zaštitile decu od štetnog i obmanjujućeg sadržaja. Deca takođe moraju biti zaštićena od svih oblika nasilja koji se dešavaju u digitalnom okruženju, uključujući trgovinu decom, rodno zasnovano nasilje, sajber agresiju, sajber napade i informacioni rat.

Stavovi i iskustva dece moraju se uzeti u obzir prilikom izrade politika koje regulišu upotrebu digitalnih tehnologija od strane mladih, kao i prilikom razvoja samih tehnologija. UNICEF podržava projekte Global Kids Online i Disrupting Harm za prikupljanje podataka o digitalnim pravima, mogućnostima i rizicima dece kako bi se bolje razumelo kako upotreba digitalnih tehnologija doprinosi njihovom razvoju i kada povećava rizik od njihove štetnosti.

Agencije i partneri UN, uključujući inovatore iz privatnog sektora, rade na poboljšanju bezbednosti na mreži, posebno za decu i mlade. Uz podršku ITU, UNICEF-a i UNODC-a, Dan bezbednog interneta se obeležava svake godine u februaru. Dan bezbednijeg interneta ima za cilj da podigne svest o novim pitanjima i izazovima u digitalnoj sferi.

Projekat podržala opština Bujanovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *