Zdravstvene prednosti dnevnog hodanja!

Da li ste ikada čuli Hipokratovu izreku: „Hodanje je najbolji lijek“?. Mi je nadograđujemo govoreći da je hodanje zajedno s dobrim snom i zdravom hranom savršena kombinacija za zdravlje. Samo 15-30 minuta hodanja na dan može drastično poboljšati, ne samo izgled osobe, nego i zdravlje.

Mnogi su bili iznenađeni činjenicom da obično hodanje može imati tako veliki i pozitivan uticaj na celo telo i um. Jednostavno je, jeftino i ne zahteva prevelik napor. Brightside donosi popis stvari koje svakodnevno hodanje čini vašem telu.

1. Pozitivne promene u mozgu 

Istraživanja su pokazala da jednostavne i manje zahtevne vežbe, kao što je hodanje, sprečavaju ranu senilnost, smanjuju mogućnost razvitka Alchajmerove bolesti te poboljšavaju celokupno zdravlje. Uz to ide i smanjenje mentalnog stresa i održavanje optimalnog nivoa endorfina.

2. Poboljšanje vida

Iako se čini da su oči najmanje povezane s nogama, hodanje zapravo povoljno utiče na vid. Može pomoći pri borbi protiv glaukoma smanjenjem očnog pritiska.

3. Prevencija srčanih bolesti 

Hodanje nije manje učinkovito od trčanja kada je reč o prevenciji srčanih bolesti i moždanog udara. Ova aktivnost pomaže pri izbegavanju srčanih problema tako što se hodanjem smanjuje krvni pritisak, holesterol i poboljšava se cirkulacija krvi.

4. Povećanje kapaciteta pluća 

Hodanje je vežba koja povećava dotok kiseonika u krv te pomaže pri treniranju pluća, a uz to eliminiše nepoželjne supstance i toksine. Zbog boljeg i dubljeg disanja mnogi simptomi povezani s bolesti pluća mogu biti smanjeni.

5. Korist za gušteraču 

Možda se čini čudno, ali hodanje kao vežba je zapravo učinkovitije za sprečavanje dijabetesa od trčanja. Ovo istraživanje je pokazalo da je grupa „hodača“ imala 6 puta veću toleranciju na glukozu nego grupa koja je trčala. Istraživanje je sprovedeno u razdoblju od 6 meseci.

6. Poboljšanje u probavi 

30 minuta hodanja na dan može, ne samo smanjiti rizik od razvitka raka creva, nego može poboljšati našu probavu i smanjiti zatvorenost.

7. Razvijanje mišića 

Razvitak mišića i gubljenje težine (kod gojaznih ljudi najviše) može se postići hodanjem. Ideja o hodanju 10 000 koraka u danu se može računati kao sesija u teretani, pogotovo ako dodate intervale hodanja uzbrdo. Hodanje nije zahtevno te ne zahteva oporavak, što znači da nećete imati bolove u mišićima i nećete žaliti što zbog toga morate propustiti sledeću vežbu.

8. Jačanje kostiju i zglobova 

Hodanje može poboljšati fleksibilnost zglobova, sprečiti gubitak mase kostiju te čak i smanjiti rizik od preloma i povreda. Fondacija za artritis preporučuje 30 minuta umerenog hodanja svaki dan kako bi se umanjili bolovi u zglobovima, kao i upale i ukočenost.

9. Smanjenje bolova u leđima 

Hodanje može biti spas za one koje jako bole leđa tokom zahtevnijih vežbi. Budući da je to laka aktivnost, hodanje neće uzrokovati dodatnu bol ili nelagodu kao što bi bio slučaj s trčanjem. Hodanje doprinosi cirkulaciji u kičmi i poboljšava držanje i fleksibilnost koja je ključna za zdravu kičmu.

10. Mirniji um 

Ako hodanje pomaže pri smanjenju simptoma osoba koje pate od depresije, zamislite koliko može pomoći nama kada se osećamo umorno ili potišteno. Vesela šetnja s prijateljem ili bliskom osobom će umnožiti efekt sreće te ćete se bolje osećati.

Izvor: pult24.info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *