Žene u biznisu suočene sa brojnim izazovima, veća podrška ženskim preduzećima

Svečano predstavljanje dobitnika grantova za preduzetnike iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga u Palati Srbija.


U Beogradu, 08.11.2023. godine održana je Svečana dodela 84 granta u okviru projekta Razvoj omladinskog i ženskog preduzetništva u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu koja je održana u zgradi Vlade Republike Srbije, i koja je protekla je u znaku predstavljanja firmi kojima će ova sredstva iz budžeta Vlade Republike Srbije pomoći u daljem poslovanju.
Ukupan fond dodeljenih grantova po ovom projektu iznosi preko 21 milion dinara, odnosno 250.000 dinara po subvenciji.

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek ugostio je ovom prilikom preduzetnike iz opština Trgovište, Vranje, Medveđa, Leskovac, Vlasotince, Surdulica, Vladičin Han i Bojnik. U razgovoru sa ženama preduzetnicama, kao i mladim preduzetnicima, Đerlek je naglasio da nije slučajno što su žene u velikoj većini dobitnice ove državne pomoći, budući da veruje u osnaživanje kapaciteta ženskog
preduzetništva na koje je projekat i orijentisan.

Preduzetnice su predstavile ministru i medijima svoje biznise i plan šta će unaprediti uz pomoć dodeljenih sredstava.

Jasmina Đorđević iz Bojnika 2018. godine je, kako je rekla, napustila siguran posao trgovačkog radnika kako bi započela sopstveni modni biznis u svojoj opštini. Danas, njena firma za proizvodnju i prodaju odeće posluje pozitivno, sa ambicijama za širenje asortimana i proizvodnje.

„Mnoge žene poput mene imaju viziju i odlučnost da se upuste u preduzetničke vode, ali često se suočavaju s izazovima koji im otežavaju put. Zato nam programi poput ovog omogućavaju da lakše ostvarimo svoje snove i doprinesemo razvoju naše zajednice“, istakla je ona.

Slavica Kragujević, specijalizovana za inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, pruža “3D CAD” rešenja za klijente. Njen put od mastera ekonomije do vlasnice agencije koja pruža stručne usluge u oblasti mašinstva primer je kako se formalno i neformalno obrazovanje mogu sjediniti u uspešnom poslovanju.

„Hvala ministru na ovim sredstvima, nadam se da će Vlada još snažnije nastaviti da radi na podizanju svesti o značaju ženskog preduzetništva. Treba da radimo na promovisanju primera dobre prakse, jer tako podstičemo ženske biznise da budu što inovativniji“, rekla je Slavica Kragujević.

Nakon razgovora sa preduzetnicima, ministar Đerlek je istakao da će Vlada nastaviti da se trudi da podrži sve više žena u biznisu, s obzirom na njihov značajan doprinos ravnomernom regionalnom razvoju i ekonomskom napretku.

„Među registrovanim preduzetnicima u Srbiji, trećinu čine žene. To je možda bolje nego nekih ranijih godina, ali i dalje nije dovoljno. Želimo da osnažimo žene, pružajući im podršku da se upuste u preduzetničke vode i pokrenu svoje biznise. Kroz sistemsku podršku ženskom preduzetništvu, podstičemo jačanje sektora malih i srednjih preduzeća, koji čini osnovu razvoja naše privrede i ravnomernog regionalnog razvoja“, zaključio je Đerlek.

Autor fotografija: Miloš Perić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *