Značaj pametnih satova u svakodnevnom životu

Poslednjih nekoliko godina došlo je do značajnog razvoja pametnih satova i razvijanja brojnih funkcija koje nam pomažu u svakodnevnom životu i olakšavaju ga.

Poseduju veliki broj mogućnosti počevši od onih osnovnih kao što su kalkulator i kalendar, pa sve do opcije povezivanja sa pametnim telefonima radi reprodukcije sadržaja, što ih između ostalog čini pametnim.

Velika popularnost pametnih satova poslednje generacije ogleda se u tome što korisnicima omogućavaju obavljanje mnogih aktivnosti kada nije praktično koristiti pametne telefone, zbog čega su i dobili na tolikoj popularnosti.

U nastavku teksta možete saznati više o pametnim satovima, njihovim karakteristikama, vrstama i ulozi koju imaju u svakodnevnom životu pojedinca.

Šta izdvaja pametne satove od običnih?

Pametni satovi kao napredni uređaji poseduju određene karakteristike zahvaljujući kojima su stekli ovaj epitet. Mini kompjuterski čip nalazi se u svakom od ovih uređaja i omogućava rad u aplikacijama koje svakodnevno koristite.

Takođe, ono što ih izdvaja i čini tako praktičnim jeste mogućnost povezivanja sa telefonom preko bluetooth-a, tako da preko sata možete kontrolisati sve aplikacije na mobilnom uređaju.

Zamislite pametne satove kao uređaje koji obavljaju i svoju osnovnu funkciju pokazivanja vremena, dok su ujedno pravi mali kompjuteri na vašoj ruci. Cene ovih uređaja se razlikuju u zavisnosti od kvaliteta i raspona mogućnosti koje pružaju, pa tako možete pronaći model za 20 i 2.000 evra.

Koje sve mogućnosti obezbeđuju pametni satovi?

Pametni satovi nam znatno olakšavaju funkcionisanje i život čine praktičnijim, a mi smo za vas izdvojili nekoliko praktičnih stvari za koje su zaduženi ovi uređaji.

#1 Primanje obaveštenja sa telefona

Na pojedinim mestima ili društvenim prilikama upotreba telefona prosto nije dozvoljena ili praktična. Upravo tu nastupaju pametni satovi, koje možete povezati sa mobilnim uređajima i primati sva obaveštenja sa aplikacija telefona, javljati se na pozive, primati mejlove.

Napredniji smart satovi imaju opciju komandovanja telefonom iako on nije u blizini!

#2 Multimedijalni sadržaj sa vama u svakom trenutku

Veliki broj pametnih satova ima opciju povezivanja sa slušalicama, pa tako možete puštati svoje omiljene numere tokom treninga, vožnje autobusom ili u drugim situacijama kada je korišćenje telefona nepraktično.

Možete se povezati i sa aplikacijom Youtube, te tako reprodukovati video sadržaj visoke rezolucije bilo kada. Napredniji uređaji će prepoznati znake umora tokom putovanja i iznenaditi vas sa jednom pesmom za razbuđivanje, što pokazuje koliko su nauka i tehnologija imale uticaja tokom izrade pametnih satova.

#3 Personalni asistent tokom treninga

Smart satovi možda i najbolje pokazuju svoju ulogu i prednosti za korisnike tokom treninga. Uz njih ćete moći da pratite svoj napredak i merite rezultate veoma jednostavno, a ovo su neke od brojnih opcija:

  • merač pulsa;
  • broj koraka;
  • pređena razdaljina;
  • rad srca;
  • kvalitet sna.

#4 GPS navigacija

Ukoliko imate pametni sat na ruci tokom vožnje u nepoznatom delu grada, budite uvereni da ne postoji šansa da promašite put. Instalirana GPS navigacija će vam pomoći da se snađete bilo gde i bilo kada.

#5 Lokator pametnog telefona i ključeva od automobila

Uz pametne satove, uvek ćete znati gde vam se nalaze ključevi od kola i mobilni uređaji. Nekoliko klikova na satu pomoći će vam da pozovete telefon ili da aktivirate zvuk na ključevima i tako ih locirate.

#6 Plaćanje pametnim satom

Ukoliko sat poseduju NFC opciju, preko njega možete plaćati u prodavnicama koje podržavaju ovu vrstu naplate. Ovo je samo još jedna od dodatnih pogodnosti, koja će vam u budućnosti sigurno značiti.

Vrste pametnih satova

Pametne satove možemo podeliti na 3 vrste:

  • klasični pametni satovi – predstavljaju produženu ruku pametnih telefona i omogućavaju brzo reagovanje na obaveštenja, poruke, pozive, mejlove. Poseduju ekran osetljiv na dodir gde se upravlja aplikacijama;
  • hibridni pametni satovi – kombinacija klasičnih analognih i pametnih satova. Poseduju kazaljke i mehaničke dugmiće, a nemaju ekran osetljiv na dodir. Mogu se povezati preko bluetooth-a sa telefonom i primati notifikacije;
  • sportski pametni satovi – podsećaju na klasične, ali imaju manje funkcija i većinski su sve fokusirane na sportske aktivnosti. Odlični su za sportske fanatike i one čiji dan ne prođe bez treninga.

Operativni sistem pametnog sata

Na prvi pogled mnoge kupce najviše privuče izgled pametnog sata, zatim se raspitaju o karakteristikama, ali šta je sa operativnim sistemom?

To je osobina koje se najčešće ne setimo iz prve, ali je ona zapravo najznačajnija iz ugla povezivanja sa telefonom. Preciznije rečeno, u zavisnosti od toga koji OS podržava smart watch, to će odrediti njegovu kompatibilnost sa određenim mobilnim uređajem.

Apple watch imaju sopstveni operativni sistem koji je kompatibilan isključivo sa Apple uređajima. Proizvođači pametnih satova Fitbit i Garmin imaju operativne sisteme koji su uglavnom odgovarajući za većinu telefona. Samsung modeli imaju svoj Tizen OS, dok recimo novija verzija Samsung Galaxy Watch 4 ima Google Wear OS kompatibilan sa Android i Apple telefonima.

Za sam kraj je bitno naglasiti kako su baterije ovih uređaja različite snage. U zavisnosti od opcija koje poseduju, baterija će imati manji ili veći kapacitet, pa se tako modeli sa više mogućnosti brže troše.

Pametni satovi kao što smo videli značajno olakšavaju svakodnevnicu i čine život praktičnijim. Široke mogućnosti i veliki broj modela su u ponudi, dok je na vama samo da odaberete model u skladu sa sopstvenim afinitetima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *