Znakovi da ste emocionalno inteligentniEmocionalna inteligencija nije u tome da se dostigne savršenstvo, poanta je u učenju i napredovanju.

jeste li ikada dozvolili emocijama da vas navedu da učinite nešto zbog čega ste kasnije zažalili? Ili dozvolili osećajima da vas spreče da učinite ono što ste zaista hteli? Znate šta? Svi smo prošli kroz to. I to ne znači da niste emocionalno inteligentni.

Emocionalna inteligencija, ukratko sposobnost da emocije rade za vas, umesto protiv vas, uključuje učenje i primenu.

Pogledajte sledeće izjave i proverite opisuju li vaše ponašanje i navike:

1. Mislite na svoja osećanja i na osećanja drugih

Emocionalna inteligencija počinje s nekom vrstom refleksije. Postavljate pitanja tipa: „Zašto se osećam ovako?“ i „Što je uzrokovalo da kažem ili učinim tako nešto?“

Ako se preispitujete i gledate na emocionalne reakcije kao na iskustvo učenja, znate kako se odnositi prema vlastitom ponašanju i ponašanju drugih i znate reagovati kako treba.

2. Shvatate važnost reči „molim vas“ i „hvala“

Svakog dana, vidite druge kako odbijaju izraziti zahvalnost kao i da cene drugog, u znak poštovanja. Kultura kao da je izgubila na ceni. Ali to na vas ne utiče.

Prepoznajete moć „malih“ reči da biste nekome ulepšali dan, da ojačate odnose i da biste sebe učinili boljim – i zato uvek izdvajate nekoliko trenutaka da izrazite zahvalnost.

3. Pravite pauzu kako bi…

… Razmislili pre nego što bilo što kažete ili učinite, posebno ako osećate da vas preplavljuju emocije.

Ovo je teško sprovesti u delo, ali je prilično korisno, jer vas sprečava da se kasnije kajete, a i može vam spasiti odnose s drugima.

4. Pitate „zašto“

Umesto da ljudima „lepite“ etikete, fokusirajte se na razloge koji stoje iza njihovog ponašanja.

Na ovaj način poboljšavate empatiju i saosećanje i vidite stvari iz perspektive drugih. Tako se možete poistovetiti s drugima.

5. Učite iz kritike

Niko ne uživa u tome da mu se kaže da greši. Ali vi znate da je kritika šansa da učite, čak i kada neko ko vam je upućuje, nema baš puno takta.

Ako je kritika neosnovana, onda vam daje uvid u to što drugi misle.

6. Cenite iskrenost i osobenost

Kada stalno tražite dobro u drugima i kada im kažete što cenite kod njih, onda ih motivišete i inspirišete.

Zbog toga, drugi vole biti u vašem društvu i žele se pred vama pokazati u dobrom svetlu.

7. Niste zlopamtilo

Niste naivni, ali vrlo dobro znate da je kada odbijate oprostiti isto kao da imate nož u leđima, nikada se nećete moći zalečiti.

Oprostite i tako će vam biti lakše krenuti dalje.

8. Analizirate svoje dobre strane, kao i svoje slabosti

Kada identifikujete ono što dobro radite, možete sebe ohrabriti u situacijama u kojima imate šanse za uspeh. Ali znate da ne možete napredovati ako ne radite i na svojim slabostima.

Zato izdvajate vreme za stvari koje možete poboljšati i konstantno težite napretku.

9. Kontrolišite svoje misli

Postoji izreka: „Ne možete sprečiti pticu da vam sleti u misli. Ali možete je sprečiti da napravi gnezdo.“ Možda ne možete kontrolisati inicijalnu, emocionalnu reakciju.

Ali možete kontrolisati što ćete uraditi sledeće. Umesto da se skoncentrišete na osećaje koji su destruktivni, možete se fokusirati na produktivne misli.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *