Znate li koliko je potrebno svakoj vrsti otpada koji bacite da bude razgrađen?

Čitavoj planeti preti opasnost od prevelikog smeća na njoj, dužini biorazgradnje materija koje se nalaze u smeću. Hajmo da pogledamo koliko je potrebno vremena za svaku vrstu otpada da se razgradi.Plastika

U ovaj materijal pakujemo gotovo sve i plastika je postala veoma normalna pojava u modernom svetu. Svake godine, ljudi potroše 1,6 miliona buradi ulja samo da bi napravili plastične boce. S druge strane, prirodi je potrebno oko 1000 godina da razradi jedan plastični predmet, dok je za plastičnu kesu potrebno oko 240 godina.

Konzerve

Svakog minuta, u SAD se reciklira preko 120.000 aluminijumskih konzervi. U isto vreme, na svaka tri meseca, Amerikanci bace toliko konzervi, da bi mogli da sagrade nekoliko aviona. Alumijumu treba između 80 i 200 godina da se u potpunosti razgradi.Staklo

Iako je reciklaža ovog materijala veoma jednostavna i sprovodi se topljenjem, ipak, staklo se neretko baca. Staklu treba nekoliko miliona godina da se razgradi, a neki stručnjaci smatraju da ono ne može da se raspadne.

Papir

Papir je najrecikliranija stvar na svetu, a njemu treba između dve i šest nedelja da se razgradi.Organski otpad

Iako mnogi smatraju da je najbezbolnije bacati hranu, ipak treba imati na umu da na primer ljusci pomorandže treba šest meseci da se razgradi, dok jabuci ili banani treba oko mesec dana.

Plastičnim čašama je potrebno oko 50 godina, pamuku tri meseca, kožnim cipelama 25 i 40 godina, baterijama 100 godina, drvetu od 10-15 godina, dok se stirodur ne razlaže.

Projekat podržala opština Bujanovac. Stavovi izneti u podržano medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *